WakeЪп фест наближава, фестивалното градче почти готово

До шестото издание на WakeЪп! фест остават по малко от две седмици

Над 30 доброволци отдавна са заели местата си на "бойното поле" и стягат местността "Св. Козма и Дамян" над Куклен, за да го преобразят във фестивално градче, което тази година ще приюти повече от 600 участници и над 2 000 гости

Македонската банда Foltin идва специално за феста, похвалиха се организаторите

Както всяка година от WakeЪп винаги ни изненадват с нещо приятно. Тази година фестът ще бъде цели 4 дни от 7-ми до 10-ти юли (четвъртък – неделя), а младите хора освен с богатата си музикална прграма ще ангажират вниманието ни и върху културното ни наследство, нестинарството, кукери, тепана вълна, firether, паноптикум, вело преход, Винг Чун Кунг Фу, играта го, медитация, сетивно-интерактивната инсталация, огнено шоу на кокили и какво ли още не.

На място и тази година ще може да се видят творчески работилници за грънчарството, занаят с традиция по българските земи от хилядолетия насам. 

Един от най-древните български обичаи нестинарството също ще присъства в програмата на фестивала. В миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа – Българи, Кости, Бродилово. Според някои изследователи корените на ритуала се крият в езическото минало на тези земи и произхождат от култа към Слънцето при траките. Потомствени нестинари от село Българи ще вземат участие на фестивала.

Лекциите, които са ни подготвили са на Духовните водачи и "Пътуване в минали животи разрешено", а естествено за най-малките ще има наука за деца и умничета.

Музикалната програма е повече от интригуваща. BAiLdSA от Гърция ще ни залеят с вълна от балканска музика, а Теодосий Спасов и Иван Шопов са сред гостите тази година с нов проект. Група – Protonicа, съвместен проект на двама австрийски и немски диджеи ще направят три часа лайв на WakeЪп! 2016. BALKAN kHANs – нестандартен проект обединяващ разликите в културата на поколения, произход и етнос по българските земи ще вземе специално участие на фестивала. И тази година няма как да се размине без Ogi23, X-Team, Logo 5, Rebelites, DJ Kundalini, Skill и много други. 

Можете да се сдобиете с билет в мрежата на TicketLogic, както и в касите на място. Повече информация може да намерите във Facebook страницата на фестивала

СНИМКИ от фестивала през 2015-та година може да видите ТУК

Още музикални събития от Пловдив ще намерите ТУК

За автора

Вашият коментар