Голямото януарско четене в Петното (СНИМКИ)

Стефан ИвановЗахари ЗахариевИвайло Добрев и Ивайло Динев и техните стихове препълниха залата в клуба и в продължение на два часа дариха публиката с мислите си

Различни в своя стил и глас, но еднакво талантливи млади поети представиха произведенията си в пловдивския клуб „Петното на Роршах”.  

„След големия бум на романа като жанр, сега преживяваме бум-а на поезията. Мисля, че следващият голям бум ще бъде на театъра”, така писателят Александър Секулов коментира популяризирането и масовото издаване на съвременна българска поезия.

Литературната вечер започна със Стефан Иванов, който представи няколко творби от книгата си „Навътре” (2014г., „Издателство за поезия ДА”). Той е автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004) и „Списъци” (2009), за която е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия.

Захари Захариев продължи с хумористичните си и трудни за прочит стихове, които Александър Секулов определи като „висш пилотаж” в поезията, а никой от публиката не искаше да заеме мястото на евентуалния преводач на творбите и почти невъзможната му задача да се справи с толкова специфична и интересна лексика.

Ивайло Добрев сподели пред препълнената зала стихове от книгата си „Птица в ключалката” (2014г, ИК „Жанет-45”). „Нахално честни, красиви – стиховете на Ивайло Добрев са като добре контролирана експлозия. Експлозия в забавен каданс, която връща света към жизнените му основания.” е рецензията за произведението му, написана от поета и журналист Марин Бодаков.

Последен пред публика излезе Ивайло Динев, носител на първа награда за поезия от Националния студентски литературен конкурс (Шумен, 2013), трикратно oтличаван на Националния ллитературен конкурс "Веселин Ханчев" (2010; 2011; 2013) и известен като един от водачите на протестите на „Ранобудните студенти”.

В края на „Голямото януарско четене” четиримата поети прочетоха творби на своите колеги, като особено интересен беше начинът, по който Стефан Иванов се справи със сложните за произнасяне стихове на Захари Захариев.

Литературен салон „Spirt & Spirit” e клуб за твърд алкохол и твърда литература, организиран от Любен Дилов-син, Александър Секулов и Светлозар Желев. 

Срещите на клуба са всеки вторник от 19 ч. в Пловдив, в клуб „Петното на Роршах”, и всяка сряда в София в бар Trip ten.

Повече за Ивайло Динев можете да видите ТУК

Фотограф: Мая Любенова

Вашият коментар