Да потънеш в тъмното пространство на Ая Атанасова и Таня Благова

Момичетата предизвикват въображението с чаша абсент

С втора поредна изложба в Пловдив може да се похвали младата художничка Ая Атанасова, макар че тя е толкова скромна, че хваленето ѝ е неприсъщо. Въпреки че не шуми около себе си обаче, е трудно да не забележиш стила ѝ, който се отличава от добре познатите ни. Ая е цветен човек, копнеещ да излезе на повърхността на сивотата. Тя носи с гордост различието си, без да го натяква.

                                              

Ая е от Бургас, но когато идва време за студентските години се мести в столицата. Именно там се сблъсква със самотата и за да избяга от нея и да се обгради от слънчев, магически свят, започва да рисува. В последствие пристига в града под тепетата, където започва да открива себе си. Да осъзнава, че си е самодостатъчна, а и среща по-приятелски настроени хора. Първата ѝ изложба се състои в началото на 2017 година в читалище „Съвременник – 1986“.

„Както и да се чувствам, дали минавам през трудности или всичко е наред – когато рисувам усещам, че е правилното нещо. Факт е, че рисувам най-вече, когато съм в добра среда и се чувствам в безопасност. При стрес и трудности не се получава. Пак рисувам, но не толкова свободно. Очарованието от процеса и финалния резултат е когато видя, че съм създала нещо вълшебно с боите. Нещо, което не винаги ще се види в ежедневието. Това ми дава смисъл, струва ми се правилно. Не се чувствам особено различна, всички сме различни личности, но и всички сме артисти. Това, което правя аз, може да го направи всеки по свой начин. Често се чувствам като много обикновен човек, но обичам рисунките ми да са преувеличени. Да не са обикновени, да са прекалено цветни, защото искам и светът да е по-цветен и наситен.“, споделя Ая.

Определя картините си като цветен полет. Самата тя е цветна – от косата, през дрехите, до душата, така че напълно кореспондира с жанра, в който твори. Ая е самоука! Не се подчинява на класически форми. Рисува главно вдъхновена от природата и астрономията. Творбите ѝ са отражение на емоциите, често хаотични, но в тях всеки може да открие собствения си скрит смисъл.

Обича да съчетава тъмните цветове като синьо и лилаво, като често добавя пръски по-светла боя, за да придаде небесен елемент на цялата картина. Използва главно акрилна боя, тънкописец или експериментира като залепя други материи върху рисунката, за да придаде 3D ефект. Комбинира маркери, пастели и моливи. Стреми се да усеща цветовете и техния шепот.

На 29 февруари в Absinthe House ще представи втората си изложба в Пловдив, която този път ще е смесена. Редом до нейните картини ще застанат и тези на приятелката ѝ Таня Благова. Експозицията е кръстена „Цветна материя в тъмно пространство“ и ще предизвика посетителите да потънат в нея с чаша абсент в ръка. А дали материята ще е тъмна и пространството цветно, или обратното зависи изцяло от вашия мироглед и ниво на въображение.

                             

Таня Благова рисува от шести клас. Развива се в направленията висок печат – линогравюра, акрил, масло, въглен. Изобразителното изкуство за нея е отдушник. Място, където да излива чувствата си. Опитва да е заобиколена от среда, изпълнена с любов. Учи се на търпение. Достатъчно е хората да изпитат радост от творенията ѝ и тя ще е доволна.

„Рисуването е един вид изразяване на личността. Лично за мен е начин да разпускам, но понякога е и трудна задача. В тежки моменти изходът от омагьосания кръг на прокрастинацията е било именно рисуването. То ме кара да се чувствам продуктивна.“

Според Таня всички хора са артисти, а самият живот едно голямо изкуство. Тези, които използват вродената си артистичност, просто го правят по-шарен. Шарена ще е със сигурност и изложбата на момичетата, а ако случайно или не се озовете на нея, не забравяйте да комбинирате преживяването с абсент, който сам по себе си е изкуство.

                            

             

За автора

Вашият коментар