Свободата на Ecstatic танците за тялото, душата и музиката през март в Пловдив

На 22 март от 19:00 часа в новото младежко пространство на Пловдив The Space ще се случи първият епизод на поредицата преживявания Ecstatic Dance 

Събитието се организира от група изследователи на човешката душа, с чиито имена свързваме познати за публиката формати като Лабиринт на сетивата, фестивала WakeЪп!, PsyTalk, Доброволческо риалити „Гудевица“ и др. 

Лета Панайотова, Тихомира Нанева и Даниел Джинсов са избрали танците Екстатик като следваща стъпка в сътворяването на преживявания за хората, търсещи начини да надникнат зад паравана на ежедневния живот и да се потопят в нещо различно. 

Танците Екстатик са мост между естествения порив на човека да танцува и съвременния свят, в който живеем.

Този тип танци извеждат на преден план самия акт на танца – свързването между тялото, душата и музиката. Те елиминират привичките и етикетите, които съвременното общество свързва с нерепетирания танц – да танцуваме предимно в малките часове на нощта, в барове и клубове, опиянени от какво ли не, целящи да набележим или да бъдем забелязани. Танците Екстатик поставят фокуса върху теб и единствено теб. Те предлагат интимно преживяване между танцуващия и музиката, което не задава въпроси, но провокира търсене. 

Какво е Ecstatic Dance?

За тези, които са чували за петте ритъма на Габриел Рот (5 Rhythms by Gabrielle Roth), за контактна импровизация или съзнателни танци (Conscious dancing), танците Екстатик няма да са изненада.

Това, което приближава Екстатик до подобни практики е фокусът върху личността и себеизследването, освобождаването на тялото от нормата и приветстването на свободния дух. Това, което различава Екстатик от останалите танцови практики е процесът, прегръщащ танца – потапянето в специално подготвена среда, прецизното позициониране на всеки бийт в музикалния сет, общностното завръщане към „тук и сега“ посредством музика на живо след финала на танца. 

Защо Ecstatic Dance?

Екстатик представлява съзнателно гмуркане в себе си под формата на свободен танц, вдъхновен от разнообразието на електронната музика. Екстатик няма стъпки, няма хореография, няма конкретен облик, не дава дефиниция на движението. Танцуващият екстатик е свободен да се движи както желае, както има нужда и както чувства музиката. 

Организаторите на събитието вярват, че подобни преживявания са жизнено необходими на съвременния човек. Те му помагат да съхрани себе си в свят, който непрестанно го поставя в контекста на останалите. Танцуващият Екстатик го прави единствено за себе си и то, за да почете правото си да бъде себе си и да уважи правото на останалите да бъдат себе си. Екстатик танцуваме не за да набележим или да бъдем забелязани. Екстатик танцуваме, за да преживеем себе си в своята цялост – тяло, съзнание и душа. 

Как се случва Ecstatic Dance?

Екстатик е чисто преживяване. Влизаме в танца с чисти намерения, чисто съзнание и чисти тела. От там идват и трите принципа, от които танцуващите се водят: 

  • Танцуваме без да говорим. 
  • Танцуваме боси.
  • Танцуваме без да сме под влиянието на алкохол, опиати или стимуланти. 

Важно, за хората, които ще посетят събитието, е, че залата разполага със специално обособени места, където да се преоблекат в удобни за танци дрехи. На място ще има осигурена вода, която ще е единствената напитка по време на събитието. Добре е танцуващите да не носят тежки аромати по себе си, за да не разсейват останалите. За процеса и преминаването през фазите му ще се прогрижат домакините, а за качествения звук ще се погрижи екип от специалисти. 

Всичко останало е въпрос на лично потапяне в музиката и позволяване на тялото да изрази душата.

За повече информация към събитието!

Музикалните събития в Пловдив ще намерите само в Plovdivclubs

За автора

Вашият коментар