Кино „Космос“ отвори врати без ток, но с много силен и твърд саунд (СНИМКИ)

Официално сезонът на изкуството бе обявен за открит снощи и от Кино „Космос“.

За съжаление първото международно участие под тепетата за киното бе съпътствано от доста проблеми за организаторите.

Въпреки, че ток в сградата нямаше (който не бе платен от общината, която стопанисва културния обект), младежите стартираха своето парти малко след 20:00 часа, с доста сериозна музика и мултимедийен пърформанс, озаглавен „Стени от звук“. Колективът на киното взеха назаем от близките сгради енергия, за да не разочароват стотиците пловдивчани и гости на града предварително запазили си вечерта за забавление.  

Събитието включваше съвременна електронна музика и прожекции върху една от стените в киното. Вечерта придоби различна сетивност и с участието на Conjecture (post-industrial), родният саунд артист Mytrip (dark ambient/drone) и визуализациите на nemko-fi от Melformator.

За Conjecture и MyTrip, пърформанса в киното е една от последните спирки в европейското им турне, като те успяха да го превърнат в истински епицентър на събитието. Сградата попи дълбочините на звука от пулта на артистите и заформи небрежно парти в лицето на посетителите.

Дизайнът на елементите в залите бе дело на destructive collection. Те успяха да пресъздадат духа на старото кино разпръскавайки из всички коридори кино-ленти, които обаче не успяха да се видят много от хората заради пълнат тамнина в сградата.  

 

Откриването на Кино „Космос“ дава началото на много и различни инициативи на територията на пространството за култура и изкуство, които ще се осъществяват в партньорство, както с пловдивските артисти и културни платфморми, така и с международни организации в съзвучие с идеите и каузите на Колектив Кино „Космос“.  

Настоящият проект е част от доброволческата инициатива на колектива и всички останали артистични организации, артисти и активни млади граждани, които са насочили своите умения в посока на положителната промяна в градската среда.

В продължение на три години Кино „Космос“ функционира, макар и по условен начин, като пространство за изкуство и култура. Потенциалът на създалото се средище постоянно привлича нови и нови дейци, които припознават в него подходяща платформа и поле за изява. Ззатова и тези млади хора дават заявка за превръщане на бившето кино, като една типична за тях младежка зона, която липсва в Пловдив. 

 

През новия сезон Колектив Кино „Космос“ ще заложи както на досегашните си стратегии и дейности, така и на нови международни проекти, с които ще цели да популяризира дейността на киното и колектива на международно ниво.  

Фотограф: Георги Мерджанов

За автора

Вашият коментар