Асоциация АЛА отбелязва 20 години с благотворителен концерт на ансамбъл „Тракия“ и „Куклици“ (ВИДЕО)

Годишнината преминава под мотото „Толерантност и приемане“ и ще бъде отбелязана с благотворителен концерт на 3.06 от 11 часа в ДНА в Пловдив

В концерта ще участват ансамбъл „Тракия“ и детската фолклорна формация „Куклици“.  

Годишно в България се раждат 160 деца с лицева аномалия. Най-често срещаната малформация е цепнатина на устната и/или небцето. Лечението изисква грижи от самото раждането, а най-добрият вариант е  подготовката да започне  и преди това. Лечението продължава до приключването на растежа на детето. Комплексната грижа и правилният подход биха спестили стреса на родителите, биха свели до минимум вероятността бебето да бъде изоставено и дават възможност на човека  да развие пълния си потенциал.

Каква е грижата на държавата по отношение децата, родени с цепнатина на устната и небцето? Засега Здравната касата поема само оперативното лечение, което е крайно недостатъчно. Комплексният подход в лечението, описан в Европейски стандартизационен документ включва – първи грижи за бебето непосредствено след раждането, които да гарантират храненето на новороденото; в периода от 3 до 10 месечна възраст се осъществява хирургическото лечение за затваряне на цепнатината, следват работа с логопед, за да има детето разбираем говор, консултации и евентуална работа с ортодонт – за да се постигне правилен растеж на зъбите.

В европейската практика се препоръчват и консултации с психолог, който да окаже подкрепа на семейството непосредствено след раждането, а в по-късен етап и на самото дете.

Държавата не осигурява тази крайно необходима намеса и работа на специалистите по хранене, на психолог, на ортодонт и логопед. В продължение на 20 години асоциация АЛА се грижи за това децата, родени с лицеви аномалии да получават възможно най-адекватното лечение, като търси възможности и работи с организации от чужбина като ЕСО и Smile Train. Все по значим е приносът и на хората с разбиране, съпричастност и благородство – дарителите на АЛА.

Ако се питате защо е нужно това, отговорът е повече от ясен. Защото децата с вродена лицева цепнатина са част от нашето общество. Те са умни, будни, любопитни, имат мечти, енергия и заряд. Правилното лечение ще им помогне да не се затварят в себе си, да не се отчайват от лошо отношение или неприемане, да се изразяват, да се реализират в живота и да не отпадат от обществото. Тези деца заслужават да имат своя шанс и това е каузата на АЛА.

Повече информация за асоциацията и проблема, може да видите ТУК и тук във ФБ.

Ако и вие искате да подпомогнете тези деца и техните семейства, 

Заповядайте на концерта на 3-ти юни от 11 часа в ДНА (Военен клуб, Пловдив). Ансамбъл Тракия и детска формация „Куклици“ ще се погрижат да бъдем вдъхновени и възнаградени за подкрепата. Вход за събитието – 6 лв.

Независимата младежка медия Медиакафе подкрепя децата с лицеви аномалии и техните семейства и в продължение на няколко седмици ще публикува информация по темата, както и видеоматериали с различни участници. В първото видео ще видите малките Диляна и Росен и тяхната майка Галя. Момичето и момчето са близнаци, той е роден с цепнатина на устата и небцето, а тя със синдактилия на дясна ръчичка (пръстите са свързани с повече или по-малко широка гънка).

Видеото, което виждате в статията е заснето безвъзмездно от Илия Димитров от списание НУЛА32.

Вашият коментар