Българка е сред 10-те най-изявени млади личности на 2015-та

Българката София Калинова е избрана за една от десетте най-изявени млади личности в света за 2015  

Тя е отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ в световния формат на Junior Chamber International – Ten Outstanding Young Persons of the World 2015 (JCI TOYP 2015).

Родена глуха, София преодолява много бариери, растейки в България, но продължава да посвещава на развитието на глухите хора с цел да постигне равен достъп до образователни възможности, кариерна интеграция и социално равенство.

След като получава информация от Министерството на образованието, че няма да може да се яви на матура по Английски език, заради частта със слушане, София се бори срещу тази дискриминация. Като резултат, днес всеки глух човек в България има правото да се явява на матура по език. Лидерските умения на Калинова са незаменими за обществото на глухите. Тя рано осъзнава, че защитаването правата на хората е човешката задача в живота й.

София работи за прилагането на Конвенцията на ООН за защита правата на хората с увреждания в България и Европа и е в тясно взаимодействие с Британския съвет, където подпомага развитието на безплатно обучение по английски език на хора с увреждания. Тя, заедно с други амбициозни глухи студенти, работи по основаването на Български студентски съюз на глухите, обединяващ студенти от всички български университети и колежи, за да защитават социалните права на глухите студенти.

През месец май тази година София Калинова беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ в националния кръг на наградите. След признанието в България бе номинирана в световния формат и класирана сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят. След финалните оценки на журито и гласуването он лайн, София се нареди сред 10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г.

Останалите финалисти по категории са:

 • Ada Alvarez (Puerto Rico) – Contribution to children, world peace, and/or human rights 
 • Swati Bondia (India) – Business, economic, and/or entrepreneurial accomplishment
 • Dr. Michael Feilmeier (USA) – Humanitarian and/or voluntary leadership 
 • Lonick Garius (Haiti) – Business, economic, and/or entrepreneurial accomplishment 
 • Chisenga Muyoya (Zambia) – Business, economic, and/or entrepreneurial accomplishment 
 • Joanne Elizabeth O'Riordan (Ireland) – Contribution to children, world peace, and/or human rights 
 • Dr. Landry Signé (Cameroon) – Academic leadership and/or accomplishment 
 • David Smolansky Urosa (Venezuela) – Political, legal, and/or governmental affairs 
 • Dr. John van Bockxmeer (Australia) – Medical innovation
 • Всички те бяха избрани от жури в състав:
 • Ismail Haznedar, 2015 JCI President,
 • Mitchell Toomey, Director of UN Millennium Campaign,
 • Katherine Sparkes, Founder of Flamingo Creative, and
 • Anthony Parkes, Director of ICC World Chambers Federation.

Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Каназава, Япония.

Информация за TOYP

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г.  

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е – от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България. 

Вашият коментар