Димитър Павлов: Учените трябва да работят за програмиране на човешките ценности в изкуствен интелект

„Изкуствен интелект за по- добро бъдеще” бе темата на лекцията по време на Европейската нощ на учените 2015, която се проведе в Пловдив в петък вечерта. Start it Smart покани програмиста Димитър Павлов в пространството на Hackafe, за да сподели точно какво е това изкуствен интелект, колко вида изкуствен интелект има, какво ще е бъдещето на човечеството и други интересни тероии.
 
Изкуственият интелект се разделя на 3 – слаб, който е фокусиран върху едно нещо; силен изкуствен интелект – подобен на човешките възможности и свръхинтелект, който също е многопластов, но и е по-способен и по-интелигентен от хората. Той също може да разрешава проблеми, дори такива, каквито хората смятат за невъзможни като например „Как да бъдем безсмъртни?”.
 
Другият въпрос е кога да очакваме да се появи такъв свръхинтелект. И докато повечето хора не се замислят въобще за това или пък предполагат, че няма да доживеят да го видят, то Димитър сподели, че технологиите се развиват много бързо, процесът за достигане до постижения в днешно време доста се е ускорил и специалистите в това работят. Според много учени е напълно възможно през 2060 година вече да е налице този свръхинтелект.
 
Както всяко нещо си има плюсове и минуси, така и това носи своите негативи. Има вероятност тези свръхинтелекти, ако не са програмирани по определен начин, да се обърнат срещу човечеството. За да не се случи това, според Димитър трябва част от човешките ценности да им бъдат програмирани. Вариациите и хипотезите са много. Все още има много неща за изясняване и изглаждане. Но не трябва да мислим, че това няма да се случи скоро и все още е невъзможен процес. Сериозно трябва да се замислим накъде отива света.
 
"Живеем в интересни времена. Зависи от нас докъде ще стигнем", завърши лекцията си пред препълнената зала в Hackafe Димитър Павлов.
 
Другара част на събитието също се оказа доста интригуваша за гостите на Start it Smart. Млади предприемачи представяха свои бизнес идеи, като повечето дори вече са в процес на реализация. Бе представена идея за закупуване на билети за транспорт чрез мобилно приложение. Дори имаше идея за съхранение на подправките у дома, когато имаш много такива да използваш контейнер, който е с отделения и дори сигнализира, когато някоя подправка свършва.
 
Проектът, която спечели голямата награда таблет бе на Стефан Ставрев от TRI Soft за игра, от която малките да се учат на безопасност по пътя. Целта е от ранна възраст да се научат на правилно пресичане и да внимават, тъй като няма как да се предвиди психиката на шофьора, но може да се знаят правилата за безопасност. За по- голяма ефективност на играта се използва иновативната технология „Кинект”. Тя разпознава геймърите от плът и кръв и игнорира саксиите, които може да имате в стаята си. Освен това уредът умее да различава структурата на тялото, така че да разбира кога пред него стои възрастен и кога – дете. Симулацията вече имаше своето представяне преди време на един от централните булеварди в квартал "Запад" заедно със слъжители от отдел "Пътна полиция" в Пловдив.
 
Събитието се водеше от Стоян Найденов /Start it Smart/, а в журито бяха още – Георги Ангелов, Иван Джеферов и Димитър Павлов.
 
Повече за симулацията за безопасност на пътя ще научите ТУК.

За автора

Вашият коментар