Директор възропта срещу Street фестивал, не хареса проекта за Вапцаров (СНИМКИ и ВИДЕО)

Директорът Ирина Чолакова, която заема поста от месец, се появи в първия ден на организирания вече 4 години фестивал и обяви пред ученици и организатори, че Никола Вапцаров не е достоен да стои на една от фасадите на нейното училище в този му вид

Родителите и децата обаче останаха възхитени от рисунките на групата художници

Новоназначената директорка на ОУ "Димитър Талев" почти провали четвъртия Street Art Fest в Пловдив, който бе насрочен за събота и неделя в училището в квартал Кючук Париж. Тя се възпротивила остро срещу организаторите, въпреки, че през последните седмици била дала разрашение и явно е запозната със случващото се, да се изрисува портрет на големия поет Никола Вапцаров на една от стените.

Повече от 6 месеца Сдружение Младежки глас в лицето на Бекир Челик водят разговори с предишната директорка Грозденка Попов за провеждане на събитието. След назначаване на новата ръководителка нещата се повтарят по същата процедура и протичат нормално до деня на събитието. "В събота сутринта Ирена Чолакова изгони всички деца с крясъци и поиска да направи същото с художниците, някои от които бяха дошли от различни краища на България, специално за фестивала", сподели Бекса за mediacafe.

Главният организатор на феста, обаче се свързал с Община Пловдив лицето на зам.-кмета Стефан Стоянов и кмета инж. Иван Тотев, които дал подкрепата си Street Art Fest да се реализира, но с компромис от двете страни (община Пловдив е основен партньор и спонсор на събитието).

След разговорите младежите направиха своя компромис и се съобразиха с искането на Чолакова, като промениха първочаналните си проекти.

Един от най-известните художници в страната Nasimo изрисува младо момиче, което е отправило поглед гъм небето със свити ръце, а в средата на картината си той изписа заглавието на известната песен на Бийтълс "ALL WE NEED IS LOVE ".

Другият художник Иван от Бургас пък изрисува собственото си дете в голям балон, който излита свободно във въздуха. Директорката имаше своите възражения отново срещу артистите с това, че рисунките били с черен фон, а детето било без коса, което щяло да стряска учениците, споделиха райтърите.

Участниците, допълниха още пред екипа ни, че били готови да си тръгнат и да зарежат фестивала, но стиснали зъби и продължили да рисуват, подкрепени от някои родител присъстващи на фестивала.

В крайна сметка директорката на Димитър Талев остави решението на ръководството и учениците, като обяви пред организаторите, че в понеделник ще обяви официално гласуване за всички тях,с лед като се допита до всички тях. Те ще трябва сами да решат дали рисунките да останат или да бъдат премахнати. При отрицателен вот художниците ще трябва да да заличат произведенията, което не е много ясно как ще стане. 

Феста в ОУ "Димитър Талев" продължава и в момента, като 10-ма артисти довършвата своите произведения. 

Вижте СНИМКИ и ВИДЕО:

Повече за графитите в България ще намерите в graffiti.bg

Вижте лицето на Капана с новите му графити в снимки и видео ТУК.

Вашият коментар