Един клуб и много знаещи деца – това е Квант Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

46-то състезание за знаещите от „ Квант“ събра ученици и студенти по повод 15 годишнина на клуба

Мотото на клуба, по което всеки един член мисли и действа, е "С малката игра към голямата наука"

Зрителите имаха възможността да видят този борбен дух в действие на състезанието на знаещите
    
Истината е, че подобен тип събития остават извън полезрението на медии, а повечето хора даже и не са чували за тях. Това е породено от факта, че всичко, с което ни занимават, включително и съществуващата политика в България, вече се е превърнало в ниско-бюджетно шоу показваща само най-фрапиращите и тъжни човешки истории с цел да ни се  втълпи в каква „лоша“ страна живеем.

Покрай цялата тази социална драма обаче се надигат и младежки, доброволни организации, които с хъса на буен тинейджър се опитват да балансират везните и да се борят срещу неправдите в държавата ни. Похвално, някои от тях успяват, и вече доста години упорито стоят здраво показвайки, че въпреки трудностите има и начин. И някак си на фона на цялата тази социална борба за медийно внимание, която ни залива бяхме забравили за науката. 

Често сме гледал клипчета по интернет за незнайни българи пионери в науката, които са създали значими изобретения. И заблудени, че науката в България все повече и повече започва да се превръща в някое митично създание о, за което само сме чували.

В петък станахме свидетели на 46-то състезание за знаещи организирано от клуб „Квант“ по повод 15 годишнина на клуба. Единственият ученико-университетски клуб по физика и технологии „Квант-ТУ“ в България се събра в аулата на Технически университет София, филиал Пловдив. Клубът отпразнува рождения си ден от създаването си в ОДК през 2003 година. "Квант" води началото си още от Смолян, където ръководителят на клуба Васил Базелков създава "Галактика-96" със смолянски таланти по физика и астрономия. 

В петък публиката, съставена предимно от ученици се наслади на изумителни експерименти, игри и томбола с награди, ожесточена надпревара между петокласници, гимназисти и ветерани от клуб „Квант-ТУ“. Събитие далеч от скучното и формално мероприятие целящо само и единствено показност, на което младите прохождащи физици имаха възможност да премерят сили, както по между си, така и заедно с ветераните в областта и всичко това под „зоркия“ поглед на дипломирани инженери, физици и преподаватели с дългогодишен опит и стаж областта от ТУ София и ТУ Пловдив. Участниците имаха възможност, не само да отговарят на въпроси, свързани с интересни явления от заобикалящата ни среда, но и да предоставят свои предварително подготвени опити.

Победителите в кръга на гимназистите станаха ученици от отбор Архимед 1 от СУ "Патриарх Евтимий". На второ място завършиха за малко отбор "Карпузите" от 12-и клас на ЕГ Пловдив. С трето място си тръгна отбор "Нула нули" от ОМГ "Академик Кирил Попов".

Състезанието между петокласници, тепърва навлизащи в света на физиката, спечели отборът на момичетата. Малките таланти бяха от пети и шести клас на СУ "Н. Вапцаров". 

Последният кръг, наречен Битката на поколенията, в който се състезаваха отборът на момичетата от пети клас, отборът на СУ "Патриарх Евтимий" и квантовци-ветерани, бе спечелен от гимназисти, чийто подгласници бяха децата, което остави старите кучета на почетното трето място от три места общо.

Запознайте се с с квантовците от различните поколения в следващото видео:

Вашият коментар