Кръгла маса, като за снимка

По-целенасочени и структурирани срещи поискаха представителите на младежките организации на днешната "кръгла маса" в новия Младежки център в Пловдив, продължила малко повече от час. Някои от тях се изказаха, че всчики досегашни такива са били само формални и след тях нищо не се случва. Те за пореден път дадоха за пример "Младежкият форум за партньорство с местната влас", създаден преди повече от 10 години, който е неработещ. 

Валентина Куцева от международната организация JCI пък предложи на екипа на Младежкия център и зам.кмета по "Спорт, младежки дейности и социална политика" Георги Титюков тези срещи да бъдат регулярни (поне един – два пъти в месеца), като на тях да бъдат обсъждани въпроси, които касаят младите хора и организациите. Кметът от своя страна обеща това да се случи, като се вземе предвид и работното време на младежката зона, така че срещите да са в удобно за младите хора време. Той също даде за пример и това, че във Форума има записани около 60 организации, но на обявените дати до сега са се явили не повече от десет. 

Подобни срещи биха подобрили работата на младите, като впоследствие те да отправят въпросите си директно към кмета на града и Общинския съвет. Така се работи в страните от Европейския съюз и в частност Норвегия, където думата на тези съвети се взима под внимание, а така младите се чувстват ангажирани за развитието на града си, такива и други примери даде Елизабет Хауг, партньор по проекта от Норвежкия изследователски институт.  

Това, което вълнува днес младите хора е какво се случва с Младежките зони, като бившето Кино Космос, старият Младежки дом под Младежкия хълм, както и още куп други въпроси. 

На срещата бяха поканени ученици, както и представители на библиотеки и читалища. Те имаха възможност да изкажат своите приоритети за работа в областта на младежките политики, но така и не го направиха, а присъстваха само формално, като за снимка, на поредната среща в новия Младежки център. 

Ето какво сподели преди година Елизабет Хоуг в първата си среща с младежките организации под тепетата ВИДЕО

Вашият коментар