Новият председател на НМФ: Младите трябва все повече да взимат решения

В неделя, най-голямата младежка структура в страната НМФ, избра третия си председател от началото на своето съществуване. След успешните два мандата на Лили Еленкова и Веселин Илиев 41-те организации се довериха пердставител да им бъде пловдивчанинът Александър Иванов, магистър по Международни отношения. Пред него и екипа му определено стоят редица казуси и проблеми за решаване, както и куп събития, които трябва да се организират, като едно от най-големите е 7-та поред национална среща на младежките организации, този път с тема "Младежка работа", която ще се сътои през юни 

В първото си интервю като председаетел на толкова голяма структура го попитахме, кое е нещото, което иска да промени или да развие. Алекс бе твърде ясен:

"Искам най-вече да променя незаинтересоваността, която е обхванала младежите, съзнанието, че нищо не може да се промени и няма смисъл от по-активно участие. Институциите да разпознаят младите хора, като носители на новото и на положителната промяна, да бъдат включвани в процесите на взимане на решения.

Ще бъде добре, ако се започне планиране  на цялостни политики, на базата на добре подготвена информация и анализи, а не на конкретно субективно мнение, което най-често е продиктувано от даден частен интерес. Нека започнем да изграждаме стратегии за развитие, а не само краткотрайни решения за всеки проблем. Всички ние да мислим с мащаб, с визия и план как да осъществим целите си. Това минава и през развитие на демократичните ценности, повишаване на информираността на цялото общество и политическата култура, което няма как да стане веднага, но от някъде трябва да се започне", категоричен е 25 годишният пловдивчанин. 

"Ние, от Национален младежки форум, виждаме началото на тази промяна в младите хора в България, които да дадат добрия пример на цялото ни общество, че нещата могат да се случват и по правилния начин.

А каква следа ще оставя след себе си, най-обективно ще се види по делата. Ще положа усилия да покажа, че младите хора могат да успеят, когато са единни, работят в екип, толерантни са и никога не се примиряват със статуквото, когато то не удовлетворява техните потребности и очаквания. Нека ни свързват с работа и резултати, отколкото само с думи!

"За мен НМФ е една кауза, която дава възможност да променим устойчиво заобикалящата ни среда, като провокираме и развием гражданска активност сред младите хора в страната", споделя 25 годишният младеж.

"Съставът на новия управителен съвет на НМФ е доста разнороден, което дава надежди, че ще имаме едно положително разнообразие на идеи. Но искрено се надявам, че с това няма да се ограничи екипа, с който ще работим. Отворени сме към всички активни млади хора, които искат да допринесат с нещо, било то чрез идеи или конкретни инициативи. Ние няма да работим за себе си, а за развитието на младежкия сектор в България", казва новият бившият председаетл на СИАМО.

Работният план за 2015 година, който се прие на Общото събрание в неделя включва множество дейности по основните приоритети на организацията – образование, гражданска активност, демографска политика, здраве и физическа активност, младежка заетост и устойчиво развитие.

"Още от сега имаме заложени събития по тези теми, като в хода на годината би следвало дори да ги увеличим и да постигнем значими резултати. Що се отнася до нашите области не действия, които са Структурен диалог, международно сътрудничество и местна младежка работа и политика, то ни предстои да поемем много отговорности по реализирането на заложените ни цели по тях.

Като най-важното в международен план може да се открои бъдещото ни пълноправно членство в Европейския младежки форум, за което ще положим максимално усилия, за да стане реалност, възможно най-скоро, коментира Александър

Структурният диалог е средството, което осигурява участие на младите хора в процеса на взимане на решение и създаването на политики, засягащи тях самите. По този начин се осигурява, че младежките политики срещат нуждите и очакванията на младите хора. За нас това е от изключителна важност и ще работим за пълното му осъществяване, каза още той в коментара си за развитието на НМФ и органзиациите при взимането на решения. 

На национално ниво, Национален младежки форум председателства Националната работна група за Структурен диалог и смея да кажа, че диалогът с институциите се подобрява и те все по-често разпознават младите хора като истински партньор. Докато на местно ниво това не е така и там има още накъде да се развиват процесите. И мога да отбележа, че проблемът не е само от страна на местната власт, която не допуска младежите, а е двустранен.

Извън големите населени места има много малко активни млади хора като дори те самите не са готови и не знаят как да отстояват правата си. Затова предвиждаме за следващата година да продължим с информационните си срещи по места с младежки организации от една страна и с местната власт от друга. Като целта ни ще е да провокираме диалог и партньорство между тях, което да доведе и до реалното включване на младите хора и зачитането на тяхното мнение  по въпросите, които ги засягат пряко.

Все по-трудно е да се достигне до младите хора, които масово са завладени от една апатия към случващото се около тях и не отдават значение на процесите, които пряко формират тяхното настояще. И това е напълно обяснимо, защото те искат да виждат реални резултати, искат нещата да се случват тук и сега, омръзнало им е да слушат само празни обещания. Затова ние предвиждаме повече обучения, чрез които да се опитаме да развием гражданската активност сред тях. А също така и повече срещи по места, за да можем в пряк контакт да им покажем резултатите и ползите от активността на всеки и включването му в дейност – било то в НПО, неформална група или в подкрепа на конкретна инициатива. Нашата стратегия за привличане ще е да показваме добрите примери и това, че ние самите можем да сме градивна част на обществото ни и да направим положителна промяна, която да е от значение за всички.

Използвам случая да изкажа благодарности на mediacafe за активното им отразяване на процесите, които се случват в младежкия сектор в България и да пожелая на всички Весело изкарване на празниците и една много по-успешна 2015 година. 

снимки: личен архив

За автора

Вашият коментар