Обсъждане за проблемите на младите хора бе първа стъпка в изграждането на Младежкия център на Гребната база

Обсъждане между различни младежки работни групи организира НАРД като част от проекта за изграждане на Младежки център на Гребната база. В него се включиха представители на студентски организации, доброволчески групи, НПО-сектора и на работещи в институциите. Като партньор на проекта, НАРД се опита да набележи основните проблеми, свързани с младите хора, на които да се стъпи при организацията на бъдещия Младежки център.

„Искаме този център да има смисъл, а не просто да съществува. Затова трябва да работим заедно и да видим от какво всъщност се нуждаят младежите“, заяви Ренета Венева от организацията. На срещата присъства и кметът на район Централен Георги Титюков, който като зам.-кмет по социалните дейности, бе сред основните двигатели в общината този проект да се реализира.

Пловдив, като един мултикултурен, мултирелигиозен и мултиетнически център има доста предизвикателства пред един такъв център, като трябва да обединява хора от различни социални групи, коментираха на срещата. Основните набелязани проблеми са идентични с тези в цялата страна, а и Европа като цяло – висока младежка безработица (като бяха извадени данни, че Пловдив е лидер в тази графа), липса на достатъчно добро образование и квалификация, неинформираност и недобра комуникация.

Идеята на срещата бе тези проблеми да се оформят като начало на бъдещи дискусии за развитие и подобряване на младежката среда в Пловдив. През 2015-а година предстоят поне още 5 подобни дискусии.

От 28 областни града в България само четири ще се сдобият с подобни младежки центрове. Само този в Пловдив пък ще се помещава в чисто нова сграда. Центърът ще се намира в парк "Отдих и култура" в непосредствена близост до Гребната база.

Вашият коментар