Пловдив засия в синьо за деня на ООН (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вчера светът честваше Международния ден на ООН, а близо 20 младежи от Z клуб честитиха празника по-специален начин

В синьо засияха Римския стадион и сградата на Община Пловдив – Район „Централен“, а близо 300 пловдивчани и гости на града бяха накичени със специални лентички от доброволците

Младежката организация на Зонта клуб – Пловдив Z клуб нареди Пловдив на световната карта, като се включи в кампанията на ООН за 71-я й рожден ден. Близо 20 момчета и момичета раздаваха лентички на случайни хора в Центъра на града, след което се снимаха пред две от сградите, които бяха осветени в синьо – Римския стадион и сградата на Община Пловдив – Район „Централен“.

"Пловдив светна в синьо, солидирайки се със световните надежди за едно по-справедливо и светло бъдеще", коментирха те пред камерата на mediacafe. Вижте цялото видео заснето с дрон:

В този ден и емблематични световни паметници на културата и значими сгради се осветяват в  наситено синьо. Избрана е именно тази дата, защото тогава се отбелязва и годишнината от влизане  в сила на Хартата на Организацията на Обединените нации. Това е уставът, който сформира ООН като организация, имаща за цел да опази световния мир.

Синият цвят не е избран на случаен принцип. От една страна той е символ на ООН и краси знамето му, а от друга олицетворява лоялността, свободата, честността и преди всичко мира.

Този ден се отбелязва и от Зонта Интернешанъл  – международната неправителствена организация с 30 000 члена в 67 страни, бореща се за овластяване на жените по целия свят чрез сървис и застъпничество. Зонта Интернешанъл, която през 2019 година ще чества своята 100 годишнина, има съвещателен статут в ООН и участва дейно в 16-те дни срещу насилието с мащабната си кампания „Зонта казва не“ на насилието над жени и момичета.

Дрон – Росен Димитров /AirCam/

Вашият коментар