Z клуб се провиква силно – „НЕ“ на насилието над жени (ВИДЕО)

За поредна година учениците от З клуб Пловдив, съвместно със Зонта Интернешънал, организират кампанията Зонта казва „НЕ", която е ориентирана към превенция насилието над жени и деца.

Дълбоко вкорененият начин на мислене, утвърден с годините, че жената не е равнопоставена на мъжа, е отживелица, която не намира място в 21 век. Редица световни организации поемат отговорността да променят това положение. В наши дни, време на напредничавост и разкрепостеност, е немислимо подобно подценяване на човек. С бавни крачки светът върви по пътя на разрешаване на този проблем. В този поход се включва и България. Към страната от Комитета на ООН са отправени над 50 на брой препоръки за премахване на всяка форма на дискриминация спрямо жените. 

Една от изключително важните точки е тази с насилието над нежния пол. Обръщайки внимание към темата, се оказва, че тя е изключително проблематична, а дамите, подложени на тези действия-недостатъчно информирани къде и как могат да получат помощ и подкрепа. Поради факта, че от чисто хуманистична гледна точка, никое живо същество не бива да бъде подлагано на какъвто и да е вид насилие, било то физическо или психическо, организация Зонта Интернешънал, под опеката на ООН, започва кампания за масово образоване на хората по темата. Позната още като „16 дни активност“ акцията указва начини за връзка със служби и организации, готови да помогнат.

Зонта клубовете в България се борят страната ни да подпише Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и момичета и домашното насилие или т.нар. Истанбулска конвенция. Петицията е от изключително значение, защото не може да се говори за равни права докато единият пол е малтретиран от другия безнаказано.

Като част от Зонта Интернешънал, З клуб Пловдив също подкрепи инициативата. Работата на клуба бе високо оценена на световно ниво. За 5-та поредна година младите  зонтичнци ще застанат зад каузата, подкрепяйки не само правата на българските граждани, но и на гражданите на Света. Никой не е застрахован от подобно събитие в личен план, затова всеки трябва да прояви съпричастност и заедно да сложим началото на един по-сигурен и по-добър живот!

Петицията, може да се подпише ТУК.

СНИМКИ може да видите ТУК.

За автора

Вашият коментар