Александър Секулов: „Героите в „Скитникът и синовете” вече не са толкова сами в светлината, сами в детството”

На 6-ти декември на българския книжен пазар излиза една блестяща проза от перото на Александър Секулов. Романът „Скитникът и синовете”. Книгата може да бъде наречена продължение на романа „Островът”, който преди месец беше преведен и издаден в Сърбия. 

В „Скитникът и синовете” героите от „Островът” са отново банда момчета, но малко по-пораснали. Те вече не са деца, с целия риск, който носи това порастване. 

„Позагубили са малко от светлината. Ако в Островът бяха деца още с ненакърнена светлина, сега са пораснали с четири години и са започнали вече да пропълзяват първите сенки на страховете, несподелените желания, неосъществените любови. Станали са малко по-тревожни и малко по-сами. Не са така проникнати от светлината на лятото както героите в Островът.”

При това порастване дори и любовта променя вече не е онзи корабокрушенски и изоставен остров, от който не искаме никой да ни открие.

„Те вече достигат до континентален бряг. Това има символичен знак, че те вече не са толкова сами в светлината, сами в детството. Вече има конкретно насилие към тях, опасности. Просто са пораснали.” 

Но „Скитникът и синовете” не разказва само за деца. В него се промъкват и двама възрастни – един много странен капитан Йосиф и още един човек, който Александър Секулов не иска да издаде и трябва да открием сами. Борбата за светлина обхваща дори и възрастните в този роман. Не само децата тук имат нужда от светлина. 

Това не е книга за деца. Това е книга с деца. Още повече не е предназначена единствено за деца. Александър Секулов споделя недоволството си от пренебрежението към този тип литература.

„Счита се, че се пише лесно, особено ако е написана в сравнително оптимистичен стил. Според мен това е много, много трудно.”

„Скитникът и синовете” ще ви изпрати на едно морско приключение, точно когато всичко около нас ще е зимно и студено. Ще се опита да даде малко от своята светлина, когато ни трябва и на нас. 

Официалната пловдивска премиера ще се състои на 9 декември от 19:00 часа в Камерна зала на Драматичния театър.

 

Вашият коментар