Закуска с предприемач или една по-различна неделна сутрин под тепетата

Мартенска неделя, дъждовна, мрачна, студена… Няколко смелчаги, неуморни от шестдневната работна седмица, крачат към „Отсреща“ за една по-различна закуска 

Още с влизането в кафенето обаче те грабват за врата и те вкарват в играта. Всеки има своя задача и лист с име на известна личност, която впоследствие трябва да представи, съчетавайки интродукцията на Майкъл Джордан, Рокфелер, Мадона, Нина Добрев, Спайдърмен, и други със своята лична. Тази кратка, но ефективна дейност даде един страхотен мотивиращ дух за остатъка от срещата.

„Игровизирането на бизнеса е доста актуална тема напоследък“, започнаха водещите на събитието Кристиян и Ивелина. Двамата са представителите на “Enter Challenge” – организация, която помага на бизнесите да използват игрите като средство за превръщане на бизнеса в игра. На пръв поглед това определение може да звучи неясно и объркващо, но то всъщност обвхаща всички елементи и повече от следната инфограма:

И за да помогнат на присъстващите да разберат ТОЧНО за какво става на въпрос те разделиха „гостите“ на 4 групи: каро, пика, спатия и купа.

Първата задача на всяка група бе по следния сценарий – фирма, която продава ваучери за щастие изпитва трудности с мотивирането на екипа си, като всеки отбор трябва да измисли уникален и ефективен начин за мотивирането на младежите, като използва поне два елемента от характерните за игровизирането. След 20 минутна подготовка, отборите имаха възможност да представят своята идея пред останалите и да бъдат оценени от непристрастно и коректно жури. Във втората задача се изискваше отборите да измислят ефективен начин за финансиране на даден ИТ проект чрез платформата за видео споделяне, като отново обосноват отговора си върху методите за игровизиране.

Последната задача бе театрална, където всеки отбор трябваше отново да изрази идеята си, но без думи – чрез мимики, жестове, рисунки, разни и разнообразни предмети, т.н.  След като всяка една дейност беше оценена от журито, което използваше точкова система, отборът на Купите се оказа печеливш и за всеки негов участник имаше една скромна, но и много поучителна награда съвпадаща изцяло със замисъла на събитието: шоколадово яйце с играчка (никога не се знае дали ще спечелите или изгубите играта, но въпреки всичко и се наслаждавате).

Кристиян и Ивелина, със съдействието на неправителстваната организация „Обединени Млади Граждани“, успяха да покажат и докажат, че игрите не омръзват и все още събуждат интерес, увеличават креативността, мотивацията за победа, както и меките техники за работа в екип – в този случай съставен от непознати хора – независимо от възрастта на един човек и досегашен опит в живота и работата, характер, способности, и т.н.

Когато другия път видите деца да си играят в градската градина, да се пързалят заедно на пързалките, да се гонят или люшкат по люлките, или да се държат за ръчичка, ровейки се в пръстта въпреки че са се запознали преди 15 минути, си спомнете за принципите на игровизация в бизнеса днес: конкурентност, мотивация, единство, креативност, дързост – малката част от нещата, които Кристиян и Ивелина научиха присъстващите в „Отсреща“ днес.

„Закуска с предприемач“ е първото от поредицата събития на за развитието на предприемаческата екосистема в Пловдив на най-новата организация „Обединени Млади Граждани“

За автора

Вашият коментар