И Пловдив излезе на протест срещу унищожаването на природата в България(СНИМКИ)

Над петдесетина души се събраха в Центъра на Пловдив, за да изразят възмущението си от незаконните действия в планините Витоша, Рила и Пирин.

Протестиращите настояха за незабавното спиране на строежите в двете планини, както и за моменталното уволнение на директорките на природните паркове.

„Беззаконие”, „липса на държава” бяха част от коментарите на гражданите, сред които имаше и доброволци, участвали в залесяването на Витоша. Протестиращите издигнаха лозунгите „Не убивайте природата, тя е и ваша майка”, „Все пак трябва и да дишаме”.

Припомняме, че в последните дни стана ясно как 20 декара от гора във Витоша, залесена с доброволен труд и закупена с европейски средства, бяха мълчаливо унищожени. Част от недоволството на хората се предизвика и от факта, че въпросната акция по залесяване бе и една от най-мащабните през последните години.

Не е все ясно и чия собственост е техниката на Витоша, с която са унищожени младите дървета. Част от протестиращите са установили, че на въпросното място е трябвало да има разширение на ски-зоната.

Може би най-голямата пародия в цялата ситуацията е, че никой в цялата държава няма и представа как и откъде са се взели огромните машини за разкопаване. Никой не е разбрал кога са работили и защо са разкопани цели 20 декара площ от здрави и млади дървета.

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" организираха още голям протест и в София, Варна, Русе и Перник. Те настояват също така да се върнат новите проектопланове за управление на парковете Рила, Пирин и Витоша и да бъдат изцяло преработени. Сред исканията на протестиращите бе и държавата да актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост. 

За автора

Вашият коментар