Лора Динкова и безвремието в Spirt and Spirit (СНИМКИ)

Литературният салон Spirt and Spirit, който вече седма година събира пловдивчани, изваждайки ги от рутината на сивото ежедневие и правейки ги част от другата, малко по-истинска и обезпечена с литература, страна на света. След повече от месец, в който само прозаици изпълваха пространството на Пост-Културната сцена, сред които Ангел Игов, Невена Митрополитска, Христо Карастоянов и Здравка Евтимова, тази седмица и поезията дочака своя ред на горещия стол в Spirt and Spirit.

След традиционните рубрики за поезия и история, водени съответно от Ина Иванова и Димитър Герганов, титулярът Александър Секулов стана от огряния от прожекторите стол, за да го преотстъпи на литературния критик Митко Новков, който представи и главния герой на вечерта – младата поетеса Лора Динкова.

Лора Динкова е внучка на големия български поет Иван Динков, но не обича това да се споменава. Твърди, че фамилията ѝ не носи нито тежест, нито отговорност, а създава единствено липси, които често материализира в литература. Тя е само на 27 години и има зад гърба си стихосбирката „Отключено безвремие” (УИ „Св. Климент Охридски”), която през 2012 г. печели награда в конкурса за дебютна литература „Южна пролет”. Нейните стихове са превеждани на много езици и публикувани в редица печатни и електронни издания.

Като млад поет тя има своите лутания и залитания, но има и едно усещане за езика, което е най-важното при хората, които искат да направят от думите повече от думи. Искат да направят от словото повече от словото. А то е техническият инструмент, в който, когато вкараш душа, това е поезията. Аз имам едно определение за поезията – тя е снимка на битието. Поезията на Лора Динкова е такава.” – въведе Митко Новков младата поетеса пред публиката на Spirt and Spirit

Лора Динкова се опитва да отключи времето, пускайки думите на свободата, които после отново събира, осиновявайки ги. Взима за малко думите и ги пуска в безвремието, което заема важна роля в нейните стихове.

"Стремеж на всеки един пишещ е безвремието, което е почти непостижимо.”

Тъгата, вечността, смъртта, липсата на вечност и щастието от този факт Лора Динкова разнищва в поезията си. Твърди, че най-много би искала да осинови думата „любов”, която е едновременно надценявана и подценявана.

В следващия епизод на литературния сериал Spirt and Spirit ще гостуват писателят Николай Фенерски и новият му роман „1994”, който разказва за изгубеното поколение на хората между 35 и 45 години, които все още носят паметта на времето си, както и издателят Явор Цанев от издателство „Гаяна”.

Вторник, 17 ноември от 19:00. Не пропускайте!

Вашият коментар