Пловдивският съд осъди Общината за екологична оценка на Гребния канал

С историческо решение Община Пловдив е осъдена за липсата на екологична оценка за втори гребен канал

"Това е звучен шамар за общината и РИОСВ-Пловдив след всички увъртания и криене на документи за многобройни нарушения и незаконни действия и частична победа за нас. Частична, защото остават решенията на още две дела по същия казус. Каквото и да стане оттук нататък, Община Пловдив е доста по-затруднена да брани позицията си за изграждането на втори гребен канал", споделят природозащитниците в официално съобщение до медиите

Пловдивски административен съд отмени решението на РИОСВ-Пловдив да не се извършва Екологична оценка за изменение на общия устройствен план (ОУП) на града в границите на територията на спортен комплекс “Отдих и култура” информира днес Сдружение "Граждаснки контрол". 

Става въпрос за същата територия, на която е предвиден да се изгради дублиращ гребен канал (с хотели и атракции), и за която природозащитници алармират от няколко месеца насам. Административният съд категорично установява, че решението на РИОСВ-Пловдив не е мотивирано по адекватен начин, тъй като не е отчетено наличието на проект за изграждане на Втори гребен канал, попадащ в границите на изменението на ОУП. Екодирекцията не е спазила и задължителните разпоредби на ЗООС и ЗБР, според които изменението на ОУП изисква подробна екологична оценка, каквато не е извършена. Без конкретна обосновка РИОСВ-Пловдив декларира липса на очаквани трайни негативни въздействия върху защитени видове и територии, както и липса на кумулативно въздействие от други проекти. 

Интересен момент от съдебното решение е заключението на две технически експертизи, че целта на изменението на ОУП-Пловдив е прокарване на нови инвестиционни намерения в близост до Гребния канал. Според вещите лица е недопустимо зелените площи в град Пловдив да се намалят до 11 кв.м./жител и 570 000 кв.м. храсти и дървета да се предвидят за изсичане, тъй като това противоречи грубо на нормативните изисквания. Това напълно потвърждава позицията на природозащитници, че смяната на ОУП застрашава съдбата на целия парк и най-големият бял дроб на Пловдив

Докато течеше делото по обжалване на решението на РИОСВ-Пловдив, Административния съд в Пловдив допусна предварително изпълнение на ОУП, за да може да започне строителството на новия зоопарк. То бе отменено от ВАС, но въпреки това строежът продължава и до днес, споделят още активистите.  

Другият интересен момент от тази сага е, че РИОСВ-Пловдив от една страна се произнесе, че няма нужда да се извършва екологична оценка на изменението на ОУП. От друга страна постанови, че такава е нужна за изменението на подробния устройствен план (ПУП), на територията на който също попада зоологическата градина. Екологичната оценка за промяната на ПУП е некачествена и с много пропуски и съответно обжалвана пред МОСВ и съда, към момента делото е висящо. 

Отмяната на решението да не се извършва Екологична оценка за ОУП е безпрецедентно засега решение на пловдивския съд. 

Повече за Втори гребен канал в Пловдив и общественото му обсъждане ще намерите ТУК.

Пълното решение на Административния съд ще намерите в сайта на институцията ТУК.

Вашият коментар