Приемственост при политиката за площад „Централен“ и общ Фонд за реконструкцията му искат пловдивчани

Всички участници в първото „Гражданско жури“ на тема „Обновяване на площад „Централен“ се обединиха около идеите за приемственост между различните политически власти при реконструкцията на центъра, както и създаването на специален Фонд за финансиране на проекта. Тези идеи са събрали 100% одобрение и при последвалото интернет гласуване в сайта votx.org. Пълно съгласие е постигнато и по идеята преди архитектурния конкурс да бъде изработен икономически анализ и бизнес план за разходи и приходи от обектите на центъра, както и да се намери добър баланс между археологията и урбанистичните структури, без да се дава превес на някое от тях.

Идеите, около които се обедини „Гражданското жури“ и е подкрепено от онлайн гласуването, ще бъдат внесени в Общинския съвет. Целта е това гражданско участие да даде идея за бъдещата стратегия за развитие на централния площад на града. Сред останалите предложения, събрали подкрепа и в интернет, са финансирането на достатъчно компетентно международно жури, което да може да оценява и най-качествените световни архитектурни проекти; повече инициатива за популяризиране на проекта и обществените обсъждания, като например доброволци, които да анкетират преминаващите през площада за това какво им харесва и какво – не; избягването на грандоманията в проектите в стил „Скопие 2014“; осигуряване на визуален достъп до разкопките и по време на работата на археолозите, а не както в момента да са оградени отвсякъде със зелени прегради.

Бяха предложени и конкретни архитектурни идеи, като например: смяна на настилката(подкрепена от 7 души „за“ и 1 „въздържал се“), премахване на фонтана пред Партийния дом(2 „за“ и 6 „въздържали се“), да не се изграждат изкуствено колони, които не са открити при разкопките(7 „за“ и 1 „въздържал се“) и премахване на палмите из целия град(6 „за“, 1 „против“ и 1 „въздържал се“).

Според общинските изявления в медиите, по време на предстоящия фестивал Sofia Architecture Week в края на ноември, ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за нова визия на площад „Централен“. Според препоръките на Гражданското жури и компетентните специалисти, посетили заседанието, е нужна малко по-дълга подготовка за обявяването на този конкурс – като например осигуряване на по-голямо финансиране, създаване на компетентно жури и изготвяне на задължителния преди конкурса икономически анализ.

Идеите, родени от Гражданското жури, ще бъдат внесени през следващата седмица в Общински съвет – Пловдив.

За автора

Вашият коментар