Да спасим обсерваторията в Рожен – сега или никога (СНИМКИ)

Младите български астрономи призовават за подкрепа всеки, който може да помогне

Икономистът Георги Стоев обеща Пловдив да не стои безразличен към националния обект

През август 2015 г. отвореното писмо от директора на Института по астрономия с НАО Рожен към БАН предизвика широк публичен и медиен интерес. В писмото се посочва, че тази година бюджетът на Обсерваторията за пореден път е недостатъчен, за да се заплатят най-базовите разходи, а хроничният дефицит на средства има силно негативно влияние върху състоянието и качеството на работа с наличната техника.

Виждайки отново опасност от затваряне на Oбсерваторията, учени от Института започнаха кампания чрез дарителска онлайн платформа за набиране на средства за най-належащите разходи. Четири седмици по-късно, това се оказа най-успешната дарителска кампания, организирана за Обсерваторията. Над 500 души отделиха от личните си средства за бъдещето на НАО Рожен. 

От 24 септември тази година стартира дарителската кампани за набиране на средства за Обсерваторията в Рожен. По този повод се проведе благотворителна вечер в Hackafe с гост Георги Латев, асистент в Института по астрономия. Латев сподели пред близо 40 младежи за грозната действителност в България, като вместо учените да се занимават със сериозни дела, те организират подобни инициативи, за да спасят науката в страната ни. 

Бюджетът, който се отпуска за обсерваторията, се оказва твърде недостатъчен, за да се поддържа в сградата енергийно ефективна през зимния период. Самият Георги Латев сподели, че през зимата за ток за обсерваторията на месец се плаща към 25 000 лв.

Всички средства, който им се отпускат са насоченi към определени проекти. Тези пари няма как да бъдат похарчени за енергийна поддръжка или техника. За някои това може да е смешно или абсурдно, но такава е реалността. Оказва се, че българската наука е на високо ниво, въпреки малкия бюджет. Но когато нямаш достатъчните средства за поддръжка, то тогава всичко се стопира. Георги Латев се оплака, че се е случвало за няколко дни тока в обсерваторията да е спрян.

Дарителската кампания за Национална Астрономическа Обсерватория Рожен е събрала над 35 000 лева само за 4 седмици, като към това число се включват и „Bulgaria Tattoo Expo 2015”, които даряват част от приходите си за благородната кауза в името на науката

Организаторите на кампанията споделят, че над 70% от постъпилите дарения са от български граждани и тази силна обществена подкрепа в страната доказва нуждата от съществуването на Националната обсерватория. Съоръженията и базата на Рожен са уникални за района на Югоизточна Европа, а благодарение на 35-годишното съществуване на тази Обсерватория са израснали поколения специалисти, които сега заемат водещи позиции в астрономически научни институти по света или провеждат своите изследвания у нас.

Астрономията е една от силно развитите науки в нашата държава, но бъдещето ѝ без НАО Рожен е под въпрос. Поради тази причина организаторите на кампанията изказват искрена надежда тази широка обществена подкрепа да предизвика дългосрочно и най-вече устойчиво разрешение на проблема от съответните отговорни институции.

Партньорите от „Bulgaria Tattoo Expo” бяха едни от първите, които подкрепиха кампанията за набиране на средства за НАО Рожен. Организаторите на събитието решиха да дарят част от приходите от продадените билети за третото издание на „Bulgaria Tattoo Expo”. Така всеки запазил мястото си сред посетителите в рамките на един месец, считано от 6 октомври до 6 ноември 2015 г. 

След края на срещата с Георги Латев пловдивското общество на IT специалистите спретнаха едно наистина интересно музикално събитие, в което самите те грабнаха няколко инструмента и без никакви репетиции направиха вечерта още по-забавна и интересна за всички гости. 

ЗА НАО РОЖЕН

Националната астрономическа обсерватория – Рожен е най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров. Тя се намира в Родопите, над местността Рожен. Преди да бъде построена, там е имало параклис. Тъй като мястото било пасище, са падали много мълнии, които са убивали стада, овчари. През 60-те години се появява идеята да се изгради обсерватория с национален статут. На 13 март 1981 г. Националната обсерватория е факт. За изграждането и реализирането на този проект са били нужни 12 млн. лв. Днес там се правят редица изследвания от учените в областта, обсерваторията е отворена и за посещения.

Обсерваторията е оборудвана с 4 телескопа. Един от най-внушителните е 2-метровият телескоп. Телескопите са главен прибор за наблюдения на астрономически и астрофизически явления – динамика и физика на телата от Слънчевата система, астероиди, комети, изследвания на звездите и още много други неща, които по някакъв начин определят и са свързани с нашия живот.

Астрономията се занимава с меренето на времето. Тук е ролята на часовниците, които ние използваме, за да разберем колко е часа. Но те са само средство за ориентация, Календарът също не прави изключение. В някои езици дори наименованията на дните от седмицата са взети от астрономията. Всички тези явления и това ние да вървим с времето се дължи на многото усилия и труд на хора, занимаващи се с астрономията.

Една от последните находки на тези учени е едно косвено доказателство, че на Марс може би съществува бактериален живот. Някои проучвания са показали следи от течаща солена вода на планетата. Не е тайна, че тази планета е обект на изследвания от доста време на учените.

Другият начин, по който науката присъства в живота ни, е чрез астрологията и зодиите. Макар че последно време се получава, така че езотериката измества научния аспект на астрологията. Хората са проявяват по-голямо любопитство към езотериката-гадаене, врачуване и т.н. Дори  по законен път съществуват такива професии, които отклоняват същинското значение на нещата.

 
 
 
 
 
Информация за новия 3D планетариум в Пловдив може да видите ТУК.

Вашият коментар