Любомир Чакъров: „Да се включиш в добра кауза е най-ценният подарък“

„Най-важното е да се дава личен пример за добри дела“, вярва председателят на „Аз обичам Пловдив“

Да помагаш на тези, които нямат възможност да си помогнат сами, е висша форма на човещина. В основата си хората съдържат характеристики като състрадание, милосърдие, емпатия. А гражданската активност и включването към благотворителни каузи и работещи модели е най-добрият съвременен начин да помогнеш на нуждаещите се. Помощта идва под много форми – подадена ръка, усмивка, съвет, подкрепа, финансово подпомагане, образование, дори натиск на органите на реда в ущърб на местното население. И тъй като наближават коледните празници, в които хората някак си стават по-добри, а душите им се стоплят, въпреки снега, ще Ви разкажем за добрия пример и как около една идея могат да се обединят много хора.

Любомир Чакъров е председател на сдружение „Аз обичам Пловдив“, което се сформира през 2014 година. Първата инициатива е да подарят обяд в Кризисния център за настаняване на бездомни хора в община Пловдив. Тогава Общината е имала средства да настани бездомни хора, да се погрижи за хигиената и здравето им, но не и да ги изхрани, защото последното е делегирана дейност от държавата. Сдружението разбира, че работещите в центъра сами събират пари за храна и решава да им помогне. Инициативата се случва по Великден. Правят курбан и отделно събират десетки кила пакетирана, трайна  храна.

През 2019-та Любомир и колегите му не се включват в ЕСК, защото вярват, че града ще го има и след това. Това не означава, че линеят и чакат. Една от основните инициативи, по които работят усърдно, е изграждането на най-голямата обособена и специализирана кучеща площадка в низините на Младежкия хълм. Тя тръгва след последното масово тровене на кучета на тепето през ноември 2018-та. За сега е определен подходящ терен, изготвя се проект, подготвена е подписка, в които са събрани над 2000 подписа. Следват преговори с новата администрация, макар че има и друга официална, излязла през 2016-та, идея на хълма да се изгради пантеон на загиналите пловдивчани във всички войни.

Каузата, в която взеха участие много граждани през изминалия месец, бе национално даряване на дрехи – в домове за стари хора, в домове за сираци и най-вече на социално слаби семейства. Дрехите се събираха в продължение на няколко седмици, сортираха се по вид, тези, които не бяха подходящи, се предадоха за рециклиране, а останалите се разнесоха от Любомир и колегите му на собствени разноски. Те достигнаха както в няколко близки до Пловдив града, така и в Северна България.

„Основната идея на сдружението е стремежът да организираме хората да си помагат. Това е реалната роля на неправителствените организации. Най-голямото препятствие е, че много искат да помагат, но липсва организираност. Затова ние поемаме ангажимента да станем не само организатори, но и свръзка между отделните страни. В ситуацията с дрехите ни отне около 12-часова работа всеки ден, в продължение на седмица, за да ги прегледаме, разпределим и подготвим за извозване. Събрахме 15 тона, от които за рециклиране оставихме едва една торба . Прекрасно е, че много хора се свързваха с нас и след като инициативата приключи.“

Следващата благотворителна кауза ще се състои на 11-ти декември и ще представлява Благотворително литературно четене в подкрепа на Петър Радев, който страда от остра миелобластна левкемия. Събитието е организирано от Николай Пеев, с подкрепата на Любомир Чакъров, и ще се състои в бар „Scena on air” в квартал „Капана“. В него ще вземат участие младите пловдивски таланти – поетесата Любел Дякоf, прозаикът Мартин Касабов, Борислава Колева, журналистът Паулина Гегова, преподавателят Даниел Каменов, Росица Петрова, Криси Минчева и Skye Baker. Всички събрани средства от дарителските кутии ще отидат за лечението на Петър.  

През декември също ще се повтори каузата с подаряването на храна на хора от рисковите групи, наречена „Дари храна за Коледа“. По данни на сдружението около 3000 човека се изхранват ежедневно от Социална кухня и Патронаж. Методът е лесен – който иска да дари, просто трябва сам да закупи определени пакетирани продукти и да се свърже с Любомир Чакъров, за да ги предаде. Това може да се случи през телефонната линия: 0888 44 18 20. Кампанията започва в края на седмицата и ще продължи до 20-ти декември. Храната ще бъде разпределена в кашончета, които ще включват всичко необходимо за една празнична коледна трапеза.

„В благотворителността липсва личният контакт, който според нас е много важен. Защото, когато се срещаме с дарителите, се обсъждат допълнителни въпроси и се дава възможност да проследят процеса.“, допълва Любомир Чакъров.

Другият голям граждански проблем, с който Любомир се бори от години, е спирането на достъп до автомобили на хълм Бунарджика. Предложението на живущите на тепето е достъпът да се ограничи чрез подвижен елемент или с бариера, както и да се изисква по-голям контрол от страна на Общинска охрана.

„Напоследък виждам, че Администрацията се отваря повече към гражданските идеи и мнения. Гражданската сила е въпрос на даден конкретен казус. Проблемът при нея е, че се появява „след“, а не „преди“ усложнението. В повечето случаи стачкуваме, след като една процедура е задействана. А истината е, че от нас зависи да следим случващото се в града. Нашата работа е да излезем на улицата и да кажем, че има проблем, а на медиите да са модератор на разговор между нас и властта в правилния мащаб. Просто някъде се губят комуникацията и диалогът. Искам да кажа на хората, че не трябва да се притесняват да поемат инициатива – дали обществена, или благотворителна. И да знаят, че винаги могат да намерят партньор в сдружение „Аз обичам Пловдив“, ако каузата е благородна. Защото е важно да се дава личен пример за добри дела.“

Събитие във Facebook за литературното четене: ТУК

Вашият коментар