Жоро от Остава: „В песните си влагам идеята за самонаблюдение“

Музикантът от „Остава“ и Homeovox вярва, че творците трябва да носят естетика и положителна енергия

Homeovox и Innerglow ще свирят в Bee Bop Café на 7-ми декември

Георги Георгиев е един от основателите на „Остава“ – група, любима на мнозина български меломани. Но освен нея той е създател на музикалния проект Homeovox , в която свири с умелите музиканти Петко Славов  – бас китара, вокали, Калин Петров  – клавишни, Мартин Профиров – ударни, Боян Петков – бас. Всеки от тях е част от други банди, но заедно достигат не по-ниски висини. През 2020 година се очаква да излезе първият им студиен албум, а най-новият сингъл „Претенциозен“ вече набира скорост в чартовете.

На 7-ми декември бандата ще свири в Пловдив, в Bee Bop Café заедно с техните колеги от електронното рок трио Innerglow. Вратите отварят в 20:00 часа и ще приемат всички любители на качествената, алтернативна българска музика. Броени часове преди концерта Жоро застана специално пред Media Cafе, за да разкаже повече за проекта и новото парче.

– Догодина предстои да пуснете нов албум, част от който е песента „Претенциозен“. Разкажете ни за него – как ще се казва, каква ще е философията му?

Да, очакваме през пролетта или най-късно на есен да излезе албумът на Homeovox, който за сега мисля да кръстим „Серотонин“. В него влизат песента „Претенциозен“, заедно с предните два сингъла – „Само ти“ и „Изгубен“. Надявам се зимата да изкараме още един сингъл, който ще се казва „Емигрант“. Текстовете на парчетата са насочени към съвременните млади хора, към техните лутания, проблеми, мечти. Към техните ценности.

– В него ще се включат гост-изпълнители. Споделете ни част от тях и как се спряхте точно на тях.

Всички гост-изпълнители са мои любими творци. Водят се разговори с Ерсин от Jeremy?, с Димо от П.И.Ф., с Благовест Анастасов от Hayes&Y и със Стефан Вълдобрев, чието парче обмисляме да е пилотно за албума. Това, което ме накара да им предложа да участват в проекта, е че споделяме сходна музикална и чисто човешка естетика.

– В текста и видеото на „Претенциозен“ се говори за ежедневието на съвременния градски човек. Какви са всъщност най-големите проблеми на поколенията от последните 30 години и как се отразяват те в музикално отношение?

Хах, да, ежедневието на съвременния човек определено се отразява. Песента е смесица между леко ретро звучение – диско, фънки, ню уейв, и изчистено модерно звучене. Исках текстът да е провокативен, ироничен и самоироничен, защото в стремежа си да сме номер едно, да знаем всичко, да изглеждаме перфектно във всеки един момент, забравяме, че има малки и важни неща, които могат да обърнат колата. Не влагам нищо негативно в посланието, освен идеята за самонаблюдение. От време на време е нужно да спрем, да се огледаме около себе си, да забележим готините, истински хора в живота ни, които така или иначе не са много. Чудесно е, че искаме да изглеждаме по-добре, по-красиви, но не трябва да загърбваме и вътрешната хармония.

– Нормално ли е един артист да е „претенциозен“. Трябва ли да е горделив заради постигнатото или така рискува да изгуби почва под краката си?

Нормално е един артист да е претенциозен. Даже е почти задължително! Добрият артист има личен вкус, той проповядва някаква естетика. В това се състои смисълът му. Повечето творци са големи егоцентрици и в това няма нищо лошо или фатално, но е хубаво този егоцентризъм да служи като проводник на енергия. Лично аз се опитвам да съм от тези, които не се вземат твърде на сериозно. Естествено, когато измисля нещо хубаво, започвам да го обгрижвам, да си го харесвам, да го споделям с хората.

– На 7-ми декември (събота) ще свирите заедно с Innerglow в Bee Bop Café. Какво да очакваме от концерта в Пловдив?

Бандата Innerglow е част от лейбъла HOMEOVOXMUSIC, който в събота ще промотираме. Innerglow скоро също ще изкара нов сингъл. Момчетата се развиват много добре. Аз много ги харесвам, защото правят съвременна поп-рок музика, която не е ъндърграунд. Тя е мелодична, модерна, с готино пеене и бийтове. Надяваме се да прокараме музиката им към полезрението на младото поколение.

– Реално сетовете ще са разделени – един за Вас, един за тях. Ще има ли общо изпълнение обаче?

Честно казано, не сме мислили да направим общо изпълнение, но това е добра идея. Може би, ако свирим нещо на Остава те ще се включат.

– Освен всичко обичате да пишете музика за кино и театър. Каква различна емоция Ви носят подобни проекти?

Обичам да пиша най-вече за сцена. Моите приятели – драматургът Елин Рахнев и режисьорът Крис Шарков, доста често ме канят за пиесите, които поставят. Много обикнах театъра като друга музикална среда. Среда, в която не ти решаваш всичко. Среда, в която работата ти е елемент от едно огромно цяло, от голямата магия, наречена театър. Следващото представление, за което ще пиша музика, е на Хасковския театър. Пиесата е „Януари“ на Йордан Радичков. Събрали са много готин актьорски състав и се надявам да пожъне успех.

За автора

Вашият коментар