Спряхме ли да пушим или вече си намерихме канали?

От 1-ви юни влезна в сила забраната за пушене в закрити заведения, нощни барове, работни места и офиси. По закон запорът важи и за места като стадиони и спортни обекти, летни кина и театри. Прекрано нали? Няма да се пуши и когато има спортни и културни прояви. Забраната важи още за училищни дворове, детски площадки, тротоари на детските ясли и градини, площадки за игра, както и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито. Паленето на цигари ще бъде позволено на летищата, но в специални за тази цел помещения.
За тази цел в по – големите градове ще ви следят "ченгета" и ще ви глобяват за неспазване на закона. Глобата, предвидена за смелчаците да запалят на закрити обществени мяста е в размер между 300 и 500 лева. При повторно погазване на забраната, санкцията ще бъде от 500 до 1000 лева.
Собствениците на заведения, в които не се спазват правилата ще стават съпричастни в отговорността наред с провинилите се. Първоначалната глоба за тях е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение такива съдържатели на заведения ще плащат суми между 5000 и 10 000 лева.
Какво се случва една седмица след влизането на разпоредбата в сила. Проучване на mediacafe.bg показва, че повечето от малките нощни клубове ги е страх от солените глоби и пращат гостите си навън, където те се струпват на куп, а вътре всичко опразва. DJ-си пуска музика само за себе си, хората коментират новата ситуация, смеят се, социалзират се и купона е пълен.
 
Други нощни барове в Пловдив, предимно чалга заведения, са се изтарикатили и предлагат на клиентите си кутийки от РедБул, за да тръскат цигарите си в тях. Красота нали? Няма обаче как да не забележиш задеменото заведение и да не ти направи веднага впечатление как се случва там. Просто "данъчните" са се "разбрали" със собствениците и са ги оставили да се вихрят.
 
Но докога тези тарикатлъци ще важат за едни, а за други не?

Вашият коментар