Върнаха „Рибарчето“ в Цар Симеоновата градина (СНИМКИ)

Паметникът „Рибарчето“ при езерото „Бъбрека“ в Цар-Симеоновата градина вече е поставено на мястото, където е била оригиналната скулптура

Бронзовата фигура на Рибачрчето бе възстановена и върната днес на мястото й, след след като преди време върху нея бе извършено посегателство.  Общинският съвет взе решение да бъдат отпуснати 10 000 лева за изработка на копие.

„Така езерцето със златните рибки, както е по-известно сред хората, стана още по-привлекателно място за малки и големи. То има сантиментална стойност и е едно красиво съживяване на спомените“, сподели Амелия Гешева, заместник-кмет „Култура и туризъм“.

Тя уточни, че е монтирано и художествено осветление, така че вечерно време скулптурна фигура привлича още по-голямо внимание и е още по-атрактивно.

Изработването и монтирането  на „Рибарчето“ стана възможно, след като от Община Пловдив се свърза ха със сина на скулптура Коста Ламбрев, Ламбриян Атанасов, който предостави гипсовия модел на творбата, за да може да се извърши възстановяването.

След продължителна процедура по съгласуване в НИНКН скулпторът Иван Тотев изработи точно бронзово копие на момченцето с въдицата, радвало поколения, разхождащи се в най-красивата градина в Пловдив.

За автора

Вашият коментар