2000 откриха „Пловдив чете“ на Античния театър (СНИМКИ)

Пловдив чете! Не, това не е нещо сензационно, което се случва само за седмица в годината. Пловдив чете ежедневно, а „Пловдив чете” е фестивалът, който официализира духовния живот на Пловдив. Един богат, духовен и културен живот, за чието организиране и създаване се потят страшно много хора. Голям поклон за всички тях са събития като „Пловдив чете”.

Божана Апостола е човекът, който вече 13 години организира Пловдив чете. Човекът, който в много мрачни години за българската книга подаваше ръка, вдъхваше вяра и спасяваше духовното. Към нея са насочени думите на Недялко Славов: „едно голямо лъвско сърце в българската литература”.

„13 години заедно се опитваме да превърнем Пловдив в духовна зона. Зона, която укрепва духа на пловдивчани, за да успяват все повече.”

„Пловдив чете” ще организира над 120 писатели, които ще бъдат в Пловдив за една седмица. Сред тях авторски вечери ще имат и големите пловдивски автори Александър Секулов и Недялко Славов, а редица от най-младите и успешни родни поети ще огласят Римския стадион със стиховете си. „Прав ли е бил Езра Паунд като е казал,  че стихът е без мелодия в нашето време и нашето поколение, за жалост, ще си отиде с хленч,а не с песен от този свят?”

„Продължавам с нашите приятели от Хермес и Летера да правя всяка година „Пловдив чете”. Правя го за пловдивчани. Не за управляващите, не за кмет и зам. кмет, а за вас, пловдивчани – вашите деца да растат в духовна среда. Това е особено важно.” – завърши тържественото си слово по случай откриването на фестивала писателката и издателка Божана Апостолова

На сцената на Античния театър бяха връчени и наградите – „Орфеев венец” за поезия и „Златна четка” за художествено оформление.

Големият, „тихият” поет, Иван Цанев получи Орфеевият венец, връчен му от бизнесмена Димитър Георгиев, а актьорът Богдан Глишев остави хилядната публика в захлас с невероятния рецитал на стихове на Иван Цанев.

„Той няма да каже като мен гръмки думи. „Пловдив чете” издаде негова книжка с 33 стихотворения, толкова хубави, че тези дни си ги чета и преживявам отново и отново думите, че поезията изправя човека, вдига го високо в него самия, защото го улавя за сърцето, за душата и без да иска му показва пътечката, по която трябва да върви.”

Художникът Христо Гочев стана носител на другата голяма награда за художествено оформление – Златна четка. Значението на изобразителното изкуство в литературата Божана Апостолова постави чрез въпроса как един текст ще оживее в нас, ако самата корица не ни повика да отворим книгата.

Официално и тържествено беше открит и 13-ят пореден фестивал „Пловдив чете”. А дали има смисъл от всички тези усилия, които много хора влагат в името на духовен Пловдив, Божана Апостолова коментира със една напълно обикновена, но много красива и носеща вяра, случка:

„Одеве, ей там, горе – една малко момиченце на 2-3 години ми поиска автограф. Дойде с една роза и каза  „тя е за тебе”. Това е показателно, че децата ни от малки вече имат уважение към книгата. За това сте причина всички вие.”

Оттук нататък на Пловдив му остава просто да продължи да чете и да се развива духовно – неизменна необходимост, дори по-важна от всяка друга. „Обезпечен с литература”, животът ни ще е една идея по-истински, по-ценен. А за литературата и формирането на читатели роля имат хора като Божана Апостолова.

Цялата програма на Пловдив чете по дни и часове може да видите ТУК

Културните събития може да следите в страниата на Plovdiv’s Book Shelf

 

За автора

Вашият коментар