Добра новина! Дават началото на ремонта на Драматичния театър в Пловдив

Точно преди 2 години пожар изпепели голямата сцена на един от най-старите театри в България и напрактика направи сградата неизползваема.

Днес, 30 август министърът на културата Вежди Рашидов дава началото на ремонта на пловдивския Драматичен театър „Н.О. Масалитинов”  

Както mediacafe обяви преди време, през април 2015 бе изготвен технически проект за обект „Ремонт и реконструкция на основната сграда и зала в нея на Драматичен театър – гр. Пловдив” за 4 милиона лева. Проектът бе внесен от директора на театъра Кръстю Кръстев за разглеждане през пролетта след разговора с министър Рашидов, като той предвижда подмяна на всички основни инсталационни системи, възстановяване на сцената, инсталиране на нова озвучителна и осветителна система, подобряване на акустиката, монтиране на система за пожароизвестяване, изграждане на санитарен възел за хора с увреждания, както и други основни ремонтни работи за пълно отстраняване на последиците от пожара върху сградата  на театъра. След ремонта пловдивският театър ще разполага и с медиатека. 

Само осветлението и реставрацията на уникалния полюлей на голямата зала струва над 1 милион. Освен това проектът предвижда ложите в залата да бъдат възстановени и там да се настаняват любителите на театралното изкуство, които искат по-голям комфорт.

Въпреки трудностите, Драматичен театър Пловдив е на второ място в страната по приходи и зрители след Народен театър София – с 68000 зрители и 800 000 лева за 2014-та година. 

След проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки е избран изпълнител на строително-монтажните работи. Това е ГБС-Пловдив АД, като вече има и сключен договор за изпълнение на строително-ремонтните работи между ГБС – Пловдив АД и  Министерството на културата.

Повече информация за пожара в Драматичния и СНИМКИ може да видите ТУК.

Повече за реконструкцията на театър вижте ТУК.

За автора

Вашият коментар