Граждани под РДНСК: „Айде, събуждайте се вече, понеделник е“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

РДНСК-Пловдив се барикадира по време на гражданската акция днес

Граждани играха футбол, думкаха с тарамбуки и залепиха с тиксо звънеца на сградата, за да събудят институцията 

Нова планирана демонстрация направиха днес граждани и активисти пред РДНСК – Пловдив за продължаващото строителство и сеч на дървета на територията на зоологическа градина в парк „Отдих и култура“, което според тях е незаконно. 

Пловдивчаните си спретнаха импровизиран футболен мач с мотив да "събудят" дирекцията по Строителен надзор, която все още не е предприела никакви действия по подадените сигнали за сеч и строеж в района на зоопарка отпреди месец. Младежите си бяха закачили имената на Борисов, Шилев, Тотев и Кацарски, като поиграха футбол със спукана топка срещу еколозите, които имитираха дървета. 

Четири пловдивски неправителствени организации са сезирали в началото на юли РДНСК, която не изпълнява вменените ѝ от закона задължения, а докато времето минава, гората продължава да се изсича, добавят активистите. 

От името на демонстрантите, Лилия Тамамджиева алармира, че община Пловдив планира 80 % застрояване на парк “Отдих и Култура” не само за зоологическа градина, но и дублиращ гребен канал с атракции и хотели. Това заплашва 4000 дървета, попадащи в две защитени зони от Натура 2000.

"Ако не се прекъснат сега, незаконните действия на институциите ще повторят в много по-големи размери", сподели Георги Сербезов от Сдружение Граждански Контрол – Защита на Животните пред насъбралите се журналисти. Те пък от своя страна поискаха да зададат въпроси на началника на дирекцията, за да чуят и другата страна, но не бяха допуснати в заключената сграда.  

Те дълго очакваха някои от ръководните служители на дирекцията да се появи при тях, но единственият отговор, който получиха е, че в момента има оперативка и това няма как да стане. От дирекцията на ул. "Цанко Дюстабанов" 47 демонстративно затвориха и прозорците си при шума, който се опитаха да създадат пловдивчани с музикалните си инструменти и викове "Айде, събуждайте се вече, понеделник сутрин е."

На тръгване младежите залепиха с тиксо звънците на сградата, за да може някой да реагира на апела им…

 

Повече за нарастващия екологичен проблем в града под тепетата може да видите ТУК.

Снимки от напрежението на Зоологическата градина в Пловдив вижте ТУК.

Вашият коментар