В сезона на отпуските: полезни съвети при пътуване в чужбина

Лято е и е време за пътуване, но колко често се замисляме за проблемите които можем д аимаме по врем на път.  Затова в сезона на отпуските ви представяме няколко полезни съвети при пътуване в чужбина.

Извънредни ситуации

На кого да се обадя, ако се нуждая от спешна помощ?

Ако се нуждаете от линейка, пожарна или полиция, позвънете на безплатния номер 112, където и да се намирате в ЕС.  Спешният телефонен номер за съобщаване за изчезнали деца е 116 000.

Пътувам за страна извън Европа, в която няма нито посолство, нито консулство на моята държава. С кого да се свържа, ако имам нужда от помощ?

Всяка година почти 7 милиона граждани на ЕС живеят или работят извън ЕС на места, където тяхната държава няма представителство.  Като гражданин на страна от ЕС вие автоматично сте гражданин и на ЕС и съответно имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако вашата държава няма представителство там). Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите важни документи.

Също така имате право на помощ в кризисни ситуации — при евакуация държавите от ЕС са длъжни да помогнат на всеки гражданин на ЕС така, както биха го направили за собствените си граждани.

Можете да видите дали вашата държава има представителство в страната, за която пътувате, на уебсайта на Европейската комисия, посветен на консулската закрила. В бъдеще гражданите ще имат още по-добра закрила, когато тяхната страна няма представителство извън ЕС, благодарение на нови правила, които бяха приети през април тази година и които държавите трябва да започнат да прилагат до 2018 г.

А ако се наложи да отида на лекар в чужбина?

Ако се разболеете или претърпите злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ. За тази цел е необходимо да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването на картата е безплатно.

В специалното приложение за смартфони ще откриете номерата за спешни случаи, а също и повече информация за обхванатите медицински услуги и техните цени, за процедурите за възстановяване на разходите, както и за това с кого трябва да се свържете, в случай че изгубите картата си.

Приложението е достъпно на 25 езика. То не замества ЕЗОК.

Ако страдате от хронично заболяване и имате нужда от лекарствата си по време на пътуване в чужбина, преди заминаването си поискайте от вашия лекар рецепта, която е валидна в чужбина (трансгранична рецепта).

Резервирах туристически пакет, но туроператорът фалира. Мога ли да си получа парите обратно?

Директивата за пакетните туристически пътувания защитава европейските потребители, които резервират туристически пакети. Тя обхваща пакетите, които представляват предварително договорена комбинация от два или повече елемента, например транспорт, настаняване и кола под наем. 

С правилата на потребителите в ЕС се предоставят основни права във връзка с резервирането на туристически пакети. Те включват правото на пълна информация преди резервацията, правото на прехвърляне на резервацията на друг човек, ако вие не можете да отидете, и правото на връщане на платената сума и на репатриране, ако организаторът фалира.

В бъдеще от подобна защита ще се ползват още 120 милиона летовници, които резервират други форми на комбинирано пътуване, например комбинация от полет плюс хотел или автомобил под наем, избрана от тях на уебсайт. Предложените правила бяха подкрепени от Европейския парламент и от Съвета и предстои да бъдат приети тази есен.

Как стоят нещата, ако реша да отида на почивка на кредит?

Директивата на ЕС за потребителските кредити ви дава конкретни права, когато купувате нещо на кредит. Петте най-важни права са:

  • Рекламите за потребителски кредити трябва да са прозрачни и ясни.
  • Преди да подпишете договор, трябва да ви бъде предоставена достатъчно информация, за да можете да сравните различните оферти.
  • След като подпишете договора, трябва да получите копие от него.
  • Разполагате с 14 дни да се откажете от договора, ако размислите.
  • Трябва да имате възможност да погасите предсрочно кредита срещу справедливо обезщетение.

Европейската комисия работи с държавите от ЕС за повишаване на осведомеността сред потребителите за техните права. До момента кампании са започнали в Чешката република и в Австрия. 

Какво мога да направя, ако пътуването ми със самолет, влак, автобус или кораб бъде забавено или отменено?

Воден от Европейската комисия, ЕС се превърна в първия регион в света, в който пътниците имат гарантирани права във всички видове транспорт. Комисарят на ЕС по транспорта Виолета Булц записа този видеоклип, за да обясни защо защитата на правата на пътниците е важна за Комисията.

Благодарение на правилата на ЕС, ако пътуването Ви има голямо забавяне, транспортното дружество, с което пътувате, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и Ви се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното Ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела. Преди да тръгнете на път, проверете как да потърсите правата си и изтеглете приложението за смартфони  „Your Passenger Rights“.

Какви конкретни права имам, ако съм пътник с увреждания?

Правилата на ЕС за пътниците защитават хората с увреждания и хората с намалена подвижност от дискриминация при пътуване в ЕС, като им предоставят същите права при ползване на транспорт като на другите граждани.

Използвам собствения си автомобил или такъв под наем в друга държава членка на ЕС; необходимо ли ми е международно свидетелство за управление на МПС? Правилата за движение подобни ли са на тези у нас?

Свидетелство за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, може да се използва навсякъде в ЕС. Преди да тръгнете на път, проверете дали не е изтекло, тъй като не можете да шофирате в друга държава с временно свидетелство или удостоверение. Правилата за движение по пътищата могат да варират от една държава членка в друга, особено по отношение на ограниченията на скоростта. Можете да изтеглите безплатното приложение „European Road Safety App“, което съдържа всички важни правила за движение, приложими в 28-те държави членки на ЕС, плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Имам проблеми с фирма за отдаване на коли под наем в чужбина? Към кого мога да се обърна за помощ?

В ЕС, Норвегия или Исландия можете да получите безплатна помощ от европейския потребителски център (ЕПЦ) в съответната страна. Той ще ви даде съвет относно вашите права на потребител и какви аргументи да представите пред фирмата. Ако проблемът не може да бъде разрешен на място, запазете всички необходими документи и, когато се върнете у дома, се свържете с ЕПЦ във вашата страна. Докато сте в чужбина мобилното приложение ECC-Net: Travel също може да ви помогне да обясните на търговец на неговия език какъв е проблемът и какви са правата ви.

Това приложение съдържа информация за най-честите проблеми, с които се сблъскват потребителите, например закъснения на полети или отменени резервации за настаняване.

Огромни сметки за телефон ми съсипват бюджета за почивка Как мога да ги намаля при пътуване в чужбина?

ЕС ви помага да спестявате пари, когато пътувате и използвате мобилни услуги в чужбина. През последните години Европейската комисия работи за намаляване на пределните цени за роуминг (максималните цени, които клиент на мобилен оператор от ЕС може да плаща, когато използва телефона си в роуминг). От април 2016 г. роумингът ще поевтинее още повече, а от юни 2017 г. таксите за роуминг ще останат само спомен.В таблицата по-долу можете да видите намалението на пределните цени през последните години. Не забравяйте, че това са максималните цени — цените на вашия оператор могат да са по-ниски! Все повече мобилни оператори в Европа ви дават възможност да използвате мобилни услуги в чужбина по цените, които плащате у дома, срещу дневна, седмична или месечна фиксирана такса. Подобни оферти се срещат по-често през летните месеци, затова проверете какво предлага вашият оператор! Ако това лято пътувате в други страни от ЕС, не се притеснявайте — ще можете да се насладите на почивката си и да поддържате връзка със своето семейство и приятели у дома, без сметките за телефон да съсипват бюджета ви.  

Вид мобилна услуга в ЕС

Максимални цени през 2013 г. (без ДДС)

Максимални цени през 2015 г. (без ДДС)

Изходящо повикване

24 евроцента на мин.

19 евроцента на мин.

Входящо повикване

7 евроцента на мин.

5 евроцента на мин.

Изпращане на текстово съобщение

8 евроцента

6 евроцента

Изтегляне на данни/сърфиране в интернет

45 евроцента на мегабайт

20 евроцента на мегабайт

През почивката си купих обувки, но те се скъсаха след седмица. Как мога да си получа парите обратно? Какви са правилата?

Независимо от това къде пазарувате в ЕС, винаги имате основни потребителски права. От 2014 г. насам благодарение на нови правила на ЕС потребителите вече разполагат с 14 дни, за да върнат стоки, купени от разстояние — по интернет, по пощата или по телефона.

Потребителите в ЕС имат право на двегодишна гаранция, според която продавачът е длъжен да поправи или замени безплатно дефектните стоки. Ако не е възможно това да бъде извършено в разумен срок или без да ви причини неудобство, можете да поискате да ви върнат парите или да ви направят отстъпка от цената.

Благодарение на европейската процедура за искове с малък материален интерес, ако сте закупили дефектен продукт в чужбина, можете да поискате да ви върнат парите, като следвате три прости стъпки. Можете да се възползвате от тази процедура в редица случаи и във всички страни от ЕС без Дания. Това е по-бърза и по-евтина алтернатива на традиционните съдебни процедури и в момента може да се използва при търговски сделки, включително сделки с участието на потребители, на стойност не повече от 2000 евро. Трябва само да изпратите стандартен формуляр до компетентния съд.

 

Следва продължение

   
   

За автора

Вашият коментар