Министерството гласува 7 милиона за Пловдив 2019

От фондация Пловдив 2019 очакват превод на средства от общината, за да започнат активна работа по проектите, свързани с „Адата“, “Кирилизацията“, клъстер „Махала“, както и да обявят одобрените предложения от последната отворена покана и да ги финансират. 

На заседание на Министерски съвет на 8.06.2017-та ще бъде гласувано постановлението, с което община Пловдив да получи първите 7 млн. лв. от заявеното финансиране от държавата за проекта Пловдив 2019. След това се очаква решение на общинския съвет на сесията на 22 юни. Трябва да се  гласува и бюджетът на фондацията за 2017, 2018 и 2019 година. 

„Гвоздеят е откриването на Културната столица, което ще е в началото на 2019 г.", посочи директорът на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев. През годината ще бъдат проведени три мащабни събития – спектакли, на които се очаква да присъстват между  60 000 и 100 000 души , като от фондацията искат да привлекат световни звезди. 

Артистичният директор Светлана Куюмджиева: „Не сме изпаднали в еуфория, без съзнанието, че топката е в нас и трябва да забързаме много сериозно процеса, ако искаме да се реализира проекта. Трябва много посветено да го превърнем в голям европейски проект, какъвто трябва да е, а не някаква местна инициатива. Нашата еуфория ще настъпи вероятно 2020 година, когато си свършим работата“. Тя посочи още, че най-късно до края на август ще бъдат обявени одобрените проекти от последната отворена покана, както и че все още не може да каже какви средства ще отпусне община Пловдив на фондацията. 

През 2017 се очаква да се започне работа по няколко проекта, заложени в Апликационната книга, посочи още Куюмджиева. Това са дейностите по остров „Адата“, „Кирилизацията“ и клъстер „Махала“.

Остров "Адата" е един от ключовите проекти, които фондацията има за цел да реализира, като за провеждането на разнообразни събития на Острова ще бъдат канени чуждестранни артисти, на които ще им е нужно поне няколко месеца да живеят в града. „Кирилизацията“ също е акцент – ще се работи по типографията и създаването на шрифтове за събитията от програмата за 2019-та година. Очаква се да се реализира, чрез партньорства с читалищата, както и с българските културни институти и представителства в чужбина, които да допринесат за популяризирането на града. Друга дейност е разработването на обща визия за 2019-та, която да обедини всички събития и красотата на Пловдив. 

Относно клъстер „Махала“ Светлана Куюмджиева посочи: „Бяхме предвидили отделна отворена покана за клъстер „Махала“, но сега получихме доста предложения от отворените покани и ще я задържим малко, ще я отложим за следващата година, за да дадем старт на тези проекти, които сме одобрили“. Проектният клъстер „Махала” е програма, предназначена да помогне на капсулирани малцинствени групи в някои от кварталите на града да се отворят.

За това как трябва да работи фондация Пловдив 2019 може да прочетете в Апликационната книга ТУК 

От екипа на организацията, която подготвя града за Европейска столица на културата обявиха също, че всяка сряда ще имат срещи с журналисти, за да разказват за своята работа по подготовката на Пловдив за 2019-та година. 

Вашият коментар