Няма пари за „Пловдив 2019“, отложиха оценяването на проектите

Общинска фондация „Пловдив 2019“ обяви, че отлага за неопределен период оценяването на проектите, кандидатствали за финансиране към организацията. Причината, която се изтъква в съобщение, изпратено до всички партньори през тази седмица, е продължаващата неяснота около държавната субсидия, която трябва да допълни общинския бюджет, с който се финансира Европейска столица на културата. Организациите, които са изпратили проекти, са получили съобщения за отлагането на оценяването. В писмото се съобщава, че няма яснота относно финансирането и не се дават конкретни срокове, в които се очаква някакво развитие.

Припомняме, че в средата на 2016 година „Пловдив 2019“ пусна отворена покана за кандидатстване с проекти, част от програмата на „Европейска столица на културата“. Още тогава беше ясно, че има проблеми и забавяне на държавното финансиране за националния проект. Въпреки липсата на средства, през октомври 2016 бяха обявени 5 проекта, за които да се отпусне субсидия, от т.нар. „първа сесия“.

Най-много средства – 1 900 000 лв. бяха одобрени за “Plovdiv Music Festival”, който видимо няма общо с Апликационната книга, макар и да е одобрен по перо „Проекти по Апликационната книга“. 950 000 лв. бяха одобрени за фестивала Opera Open, 250 000 лв. за Джаз фест, като и двата също са одобрени по перо „Проекти по Апликационната книга“, макар и всъщност да не съществуват в самата книга. Още два изцяло нови проекта бяха одобрени по перо „Нови проекти“ – Plovdiv Urban Days (200 000 лв) и проект „Цветно“.

Очаква се да се проведат още няколко сесии, в които да бъдат оценени всички над 200 проекта, които са кандидатствали за финансиране до 12 декември 2016 година. Предвид неясното финансиране не се знае дали, кога и как тези проекти ще получат субсидия и дали изобщо ще се случат. Всъщност мнозинството от важните проекти в Апликационната книга, заради които Пловдив спечели титлата, вече трябваше да се развиват.

Общият бюджет за проекта е в рамките на 20 млн. лв., според Апликационната книга, на чиято база Пловдив бе определен за Европейска столица на културата. 10 от тях трябва да пристигат от държавата, а други 10 да бъдат осигурени от Община Пловдив. Едва преди няколко месеца, след 2-годишно забавяне, от Община Пловдив и фондация „Пловдив 2019“ започнаха да коментират липсващото финансиране от държавния бюджет. Въпреки нестабилната политическа обстановка няма изгледи бюджетът да се преразгледа, или Община Пловдив да се опита да увеличи собствената субсидия. Привлечени частни спонсори, партньори и дарители на практика няма.

За автора

Вашият коментар