Върбови клонки, венчета от върба, цветя и усмивки на Цветница в Пловдив (СНИМКИ)

Пловдивски художници боядисаха гиганстките яйца пред Общината, ден преди Цветница, а на самия ден днес стотици деца се радваха и снимаха пред тях (виж повече ТУК)

Православната църква празнува днес християнския празник Цветница, наричан още Връбница. Празникът се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници.

Всички църкви и храмове под тепетата, както всяка година бяха препълнени, а опашки от желаещи върбво клонче се извиваха в продължение на часове пред тях. Божиите домове в Пловдив не можаха да поберат цялото множество и хората търпеливо чакаха да свърши тържествената служба, за да пристъпят в храма.

Легендата:

На Цветница (Връбница) отбелязваме тържественото влизане на Христос в Йерусалим. Той бил възседнал магаре, а народът го приветствал с палмови клонки и цветя. На Цветница отиваме в храма и взимаме от там осветени върбови клонки, които носим в дома си. Свиваме ги на венец и закачаме на входната врата, за здраве и за да не влиза злото през нея.

Именниците:

Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Снимки – FOSTO (Стоян ИЛИЕВ)

За автора

Вашият коментар