Нов проект за 20 километра велоалеи в коритото на река Марица

20 километра велоалеи, пешеходни зони и такива за отдих, рампи за хора с увреждания и места за провеждане на културни събития, предвиждат проектантите на коритото на река Марица, информира днес Дарик радио.

Това стана ясно по време на днешното подписване на договора между община Пловдив и фирмата, която спечели конкурса за проектиране. Освен алеи, се обмисля и идеята да има специален мост за колела, който да свързва двата бряга на реката.

Управителят на фирмата Дойчин Стоянов обясни, че проектът предвижда работа единствено с естествени материали при обезопасяване и облагородяване на 10-километровата отсечка от Гребната база до бента в края на града.

По думите му от около 140 метра широчина на коритото на реката, водата ще бъде на площ от около 50 метра в средата, а останалата част ще бъде социализирана, така че да може да се ползва от хората.

„Пловдивчани ще използват едно ново публично пространство, което ще се впише в градската среда и ще бъде зона за спорт, разходка и прекарване на свободно време и дейности, близо до природата”, обясни кметът Иван Тотев и допълни, че проектът, който ще бъде реализиран, ще бъде даван като пример и ще мотивира и другите градове да обърнат необходимото внимание на реката”.

След като стане готово проектирането, чиято стойност е 120 хил.лева, предстои изготвяне на идейно решение на проекта, което ще бъде подложено на обществено обсъждане след приемане от страна на Експертния съвет на Община Пловдив. Когато и тази процедура мине, ще бъдат изготвени технически и работен проект, след което ще се пристъпи към поетапно изпълнение.

Още за бъдещето на река Марица от OAE може да видите ТУК!

СНИМКИ от интересни състезания в и покрай река Марица може да видите ТУК

Информация: Дарик радио

За автора

Вашият коментар