Пловдивчани определят с референдум съдбата на Гарнизонна фурна (ВИДЕО)

Референдум решава в парк или в център за съвременно изкуство ще се превърне Гарнизонната фурна в Пловдив 

Бъдещето на Гарнизонната фурна ще се реши чрез допитване сред жителите на район „Западен“. Така кметът Иван Тотев отговори на на художника Емил Миразчиев, който заедно с група съмишленици и хора от изкуството се обявиха против събарянето на сградата и за това тя да се превърне в културен център. Сдружение „Изкуство Днес“ на Емил Миразчиев започна и подписка, като за няколко часа са събрани 250 подписа.

Сградата е строена преди Втората световна война и според Миразчиев може да се превърне в уникално място за съвременно изкуство, и то за не повече от 320 хиляди лева, като за събарянето й са предвидени 350 хиляди лева.

Ето и текста на подписката:

ЗАПАЗВАНЕТО НА СГРАДАТА И ПРЕВРЪЩАНЕТО Й В ЦЕНТЪР ЗА СЪВРЕМЕННA КУЛТУРА НЕ ПРЕЧИ НА ИДЕЯТА ЗА ПАРК, А НАПРОТИВ, ДОПРИНАСЯ ЗА ОБЛАГОРОДЯВЯНЕТО И НАСИЩАНЕТО Й С КУЛТУРНО СЪДЪРЖАНИЕ В КОНТЕКСТА НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е КУЛТУРАТА ДА СЕ СЛУЧВА НЕ САМО В ЦЕНТЪРА.

Инициаторите са Емил Миразчиев – председател на  „Изкуство днес“ и Студио 8 ½ .  Миразчиев е поканил различни артисти, които да се изявят в пространството, за да се покаже, че то е съвсем удачно да приютява разнообразни прояви на съвременно изкуство. Такова място в Пловдив засега липсва. Според Миразчиев там потенциалът е неизчерпаем, като в него може да се показват неща на световно ниво.

Днес от 16:00 часа в Гарнизонната фурна ще бъде направена изложба от няколко автори, както и уъркшоп по Shuffle от Kapana Shuffle School, пърформанс от Лина Кривошиева, фотосесия с бодипейнтинг на Иван Марков. Събитията ще продължат.

Повече за идеята бившата Гарнизонна фурна да се превърне в център за съвременно изкуство, може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар