Стартира проект за тютюнева кооперация „Асенова крепост” (СНИМКИ)

Убиването“ на архитектурни паметници и сгради, които имат съществена стойност и могат да бъдат използвани за по-смислени неща от това да се напълнят с магазини за дрехи и обувки, вече е почти ежедневие.

Примерите са не само в Пловдив, а и в цялата страна. На това явление, обаче, има и противопоставяне. В повечето случаи тези вандалщини, извършвани от хора с комерсиална цел, не остават незабелязани, заради едни други хора, които осъзнават колко е важно да съхраняваме ценното, завещано от тези преди нас. Не винаги се получава. В много случаи не се получава дори.

Но е жизненонеобходимо в случая да се спазва закона на Нютон: „Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие“. Десетки градове в България са загубили своя облик и са се превърнали в нелицеприятно съчетание от най-разнообразни „стилове“, строителни стилове, вероятно, архитектурни – силно казано. Както знаем, това се отнася и за природните дадености у нас – апетитите към тях са зловещи. Но сега се концентрираме върху сградите. Причината е, че скоро в Асеновград бе представен сайтът „Тютюнева кооперация Асенова крепост“.

Той е по идея на група асеновградски ентусиасти и Исторически музей Асеновград. В него можем да открием миналото и настоящето на асеновградската тютюнева фабрика. Монополът, както е по-популярен сред асеновградчани, е част от сърцето и душата на града, част е от миналото на почти всяко семейство, пишат в сайта инициаторите. „Сърцето му все още тупти, а ние сме длъжни да го вдигнем на крака. По един или друг начин. Така, както направиха други държави с традиции в тютюнопроизводството. Длъжници сме му“. 

В изграждането на платформата участват Елена Граматикова, Пенка Попова, Мария Миткова, Стойчо Тосков, Атанас Кендев, Богомил Петров, Иван Михайлов и Исторически музей Асеновград в лицето на Виктория Христова, Росица Бикова, Мина Христемова и Иван Дуков – директор на Исторически музей Асеновград. Финансирането и поддържането на сайта се осъществява със собствени средства на авторите.

Те казват: „Важна ни беше тази платформа, защото само по този начин е възможно да съберем и представим ведно, вкупом, цялата тази информация нагледно. Така се надяваме да стигне до повече хора, за да се съхрани паметта на града (понеже Монополът е част от нея) и да покажем с добрите примери, посочени в платформата и приложени в съседни страни, че винаги има начин да запазим историята си без да я разрушаваме, но да я използваме така, че да има и икономически ползи от нея – и за собствениците, и за града като цяло. Защото в други страни такива архитектурни паметници са превърнати в музеи, места за срещи и забавления, за отдих и култура, офиси и търговски центрове, хотели или просто красиви и уютни градски пространства“.

В сайта има линкове и към добри примери в използването на подобни сгради в чужбина, качествен снимков материал и видеа, които показват сегашното състояние на сградите, както и статии с хора, работили в Монопола. 

Повече за тютюневите складове в Пловдив може да видите ТУК

Вашият коментар