Пловдивската опера спира да функционира през 2019?!? (ОТВОРЕНО ПИСМО)

Днес ръководството на пловдивската опера разпространи отворено писмо във връзка с използването на името й за политически цели, каквито се въртят в публичното пространство от известно време. Ето какво гласи то:

ДО: 

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
РЪКОВОДСТВОТО НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ГРАД ПЛОВДИВ
МЕДИИТЕ И ГРАЖДАНИТЕ НА ПЛОВДИВ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Държавна опера – Пловдив твърдо се разграничава от използването на темата за построяване на оперна сграда в контекст, различен от творческите потребности на институцията и на обществеността на град Пловдив. Заставаме срещу включването на проблема в политически дебат с внушения за задкулисие. Настояваме името на Държавна опера – Пловдив да бъде използвано само във връзка с професионалната дейност на института, който е сред водещите в страната, въпреки че е единственият без собствена сграда в България!

С ангажираността си към каузата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и с художествените проекти за международен обмен и развитие на културен туризъм, Държавна опера – Пловдив е доказала, че е основен гарант за духовност и култура в града. Вярваме, че професионалният ни труд не е напразен! Гражданското общество и Фондация „Дом за пловдивската опера” вече ясно ни подкрепиха за построяване на сграда на Операта. Министерство на културата, Общинският съвет и кметът на община Пловдив декларираха ангажираността си за решаване на проблема.

Държавна опера – Пловдив се обединява зад идеята Концертна зала, която е исторически свързана със златните години на Пловдивската филхармония и е единствената собственост на института в момента, да бъде реконструирана и разширена с държавни и общински усилия, за да се превърне в Мултифункционален музикален комплекс,  в който да се съсредоточи професионалната дейност на Опера Пловдив. За нас това е най-реалистичният вариант, който ще реши и проблема с липсата на представителна сцена в културната столица на България.

Алармираме обществеността и институциите, че отлагането на спешните мерки за реконструиране на Концертна зала ще ни принуди напълно да преустановим дейността си поради бедстващото й състояние. Има опасност Държавна опера – Пловдив да обяви нулев сезон в навечерието на 2019 година! 

Държим всички отговорни решения за сградата на Опера Пловдив и съдбата на Концертна зала да бъдат взети приоритетно и напълно прозрачно в интерес на културното бъдеше на град Пловдив!

Пловдив

доц. д-р Нина Найденова

За автора

Вашият коментар