Президентът налага вето на закона за извънредното положение

Президентът Румен Радев обяви, че налага вето на приетия спешни в петък Закон за извънредното положение. Той се аргументира, че текстове в него, които дават възможности на правителството да има безконтролна власт, без да има нужният кредит на доверие, информира Дневник. 

Той очерта четири пункта, с които не е съгласен – ограничаването на свободата на словото, създаването на таван за цените, използването на армията по решение на изпълнителната власт и налагането на блокади на градовете

Според Радев законът атакува едно от най-важните граждански права – на свобода на словото и създава условия за автоцензура в момент, когато има огромна нужда от различни мнения. Той подчерта, че според приетите текстове ограниченията за словото ще продължат да важат и след края на извънредното положение.

Президентът посочи, че не приема и текстовете, които предвиждат държавна регулация на цените, като вариант за борба със спекулата. Той се обяви също против разширените права на армията и даде да се разбере, че е и против блокадата на градовете:

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един".

"Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще", е мнението на Румен Радев.

Той подчерта, е спекулата, особено с най-необходимото – дезинфектанти и лични предпазни средства руши доверие в обществото, но предлаганите мерки от кабинета, записани в закона, ще доведат до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.

Както и известно депутатите от ГЕРБ приеха идеите на БСП за поставяне на таван на цените и напрактика регулиране на пазара, като за отклонения се предвиждат и глоби. Изненадан от тези текстове днес финансовият министър Владислав Горанов се обяви за бързата им промяна.

"Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава", е неговото мнение.

Радев не е съгласен и вменяването на въоръжените сили на функции за употреба на сила извън конституционните правомощия. "Следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време", е неговото мнение.

Законът дава право на военните да задържат лица, да правят проверки на документите им, да регулират движението и да охраняват важни обекти.

Радев не е съгласен и с предложения в закона, които нямат пряко отношение към борбата с коронавируса.

В заключение Радев призова правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни.

Информация: Дневник

Вашият коментар