Стопират процедурата за стадион Пловдив, решават съдбата на леката атлетика

Започва възстановяване на терена на стадион „Локомотив“. Инвестицията за него възлиза на 15 млн. лева

Дали леката атлетика ще остане на стадион „Пловдив“ е дневната тема в спортните среди. За момента, процедурата за реновирането му е спряна, за да се направят срещи с клубовете по лека атлетика и да се реши дали пистата ще остане там или ще се премести. Решението трябва да се вземе до месец, коментира кметът Иван Тотев тази сутрин.

„Ако пловдивската общественост не е съгласна стадионът да е само за футбол, то тогава няма да го правим само за футбол. Ако се реши и другите спортни дисциплини да останат там, започваме процедура. За нея ще са ни необходими 5 млн. лева, която е напълно посилна инвестиция за бюджета на Община Пловдив. Нашето намерение бе да стартираме ремонта по заданието на Вальо Маринов, но го стопираме, за да видим какво ще се случи с леката атлетика“, обясни Тотев. 

Една от възможностите е да се изгради стадион в северозападната част с максимум 5000 места, където да се провеждат Републикански първенства, а коридорите да се увеличат от шест на осем. Притеснението на Общината обаче е, че ако стадион Пловдив не стане изцяло футболен, няма да може да домакинства на големи футболни първенства. 

Междувременно, започва възстановяване на терена и на стадион „Локомотив“. Предстои обновяване на трибуните, както и отваряне на възможности за провеждане на мачове от А група. Концесията е съгласувана с четири министерства, с Министерски съвет и ДАНС. В рамките на 30 дни ще се получи отговор на документите, след което следва решение на Общински съвет и стартиране на процедура за избор на концесионер. 

Инвестицията, която ръководството на пловдивския клуб трябва да направи е 15 млн. лева за 30 години, а еднократните концесионни такси възлизат на от 13 000 до 15 000 хиляди лева годишно. 

„За нас е по-важно да се инвестира в инфраструктурата, а не колко точно ще са годишните такси. Стремим се да са колкото на ПФК Ботев, за да има равноправие“, допълни инж. Тотев. 

СНИМКИ на стадионите в Пловдив отвисоко може да видите ТУК

Вашият коментар