Opera Open посреща най-известния си гастрол – Хосе Кура

Корабът – сцена на брега на река Марица ще приютява детските спектакли на Операта

Цели три години се подготвя Държавна опера Пловдив за мащабната програма на Opera Open през заветната 2019-та, в която сме Европейска столица на културата. Операта е сключила девет предварителни договора с туроператори, което означава, че, специално за тазгодишното издание, очакваме силен наплив от чужденци, които ще се наслаждават на класическото изкуство, редом до нас. Данните отчитат, че чуждестранните зрители за миналите години надвишават 35 %. Идеята за Заедно е заложена в програмата чрез международните проекти, които ще срещнат публиката както с родни, така и със световно известни творци.

Пловдивската опера се разширява и като пространство – основният фокус е Античният театър, където се играят най-големите представления, но от миналата година се разработва допълнителна външна сцена в двора на Техническия университет.

„Това пространство се оказа изключително интересно, с много дух в него. Тази година сцената ще функционира, а публиката, която може да се събере е между 300 и 500 човека.“, обясни директорът на операта доц. Нина Найденова.

Още едно ново оперно съоръжение очаква да „заживее“ – корабът – сцена, поставен на брега на река Марица. Там ще се играят спектаклите за най-малките любители на операта. В Академия „Госпожа Опера“, пък, се обучават 50 деца.

Гала откриването на фестивала Opera open 2018 ще се състои на 8-ми юни с една разходка из класическите стилове през различните епохи. То ще се подчертава от светлинно шоу и 3D мапинг.

На 15-ти юни пловдивчани и гости на града ще могат да се запознаят с таланта на Стефано Пода – едно от най-големите имена в съвременния оперен театър. Режисьорът ще постави премиерната барокова опера „Орфей и Евридика“ от Глук, в която ще участват над 150 артиста. Повечето от тях са доброволци, с идеята да се интегрират различните националности, раси, човешки архетипи в една тракийска митология и музикална драматургия, писана преди 300 години.

Следва „Силата на съдбата“ от Верди на 21-ви юни – международна копродукция с италианския Театро Реджо Ди Парма и отново режисьор Стефано Пода.

Инструменти за милиони ще ни омагьосат на 25-ти юни в концерта „Звукът на Страдивариус“, изпълнен от Камерата Страдивариус Оркестра, пристигащи специално от Холандия.

На 13-ти юли ще се играе „Риголето“ От Верди с режисьор акад. Пламен Карталов, който е директор на Софийската опера и балет.

Очаква ни и Джаз симфони с Лиз Райт, която идва от Америка, за да ни представи творчеството си от джаз, поп и госпел. Проект, който е в партньорство с пловдивската джазменка Мирослава Кацарова и фестивала Plovdiv Jazz Fest.

Отново ще се играе и класиката в балета „Лебедово езеро“ на прочутия руския хореограф Константин Уралски – дългогодишен солист в Болшой театър, по-късно художествен ръководител на Балета на Айова (САЩ) и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла отново ще гостуват солисти от Болшой театър, но основният състав е от балета на Държавна опера Пловдив.

Тази година Opera Open посреща най-известния си гастрол – Хосе Кура, който е признат като четвъртия най-добър тенор в света, след Павароти, Карерас и Доминго. Признат за недостижим Отело, той ще се превъплъти именно в шекспировия герой в операта „Отело“ от Верди. Представлението ще се състои на 26-ти юли на Античен театър.

За първи път фестивалът ще продължи и през месец август заради високия интерес от туроператори. На 21-ви август ще се проведе втора премиера на „Риголето“, а на 24-ти втора премиера на „Орфей и Евридика“. Следва Международна балетна гала на 27-ми с водещи солисти от Русия, България, Куба и Германия. Opera Open 2019 завършва с „Аида“ от Верди на 30-ти август с изцяло нова хореография и участието на прочутия български баритон Кирил Манолов.

Вашият коментар