300 бягаха заедно, за да победят рака (СНИМКИ)

Събитието обедини стотици съпричастни на потърпевшите от болестта

Първият масов крос под мотото „Да победим заедно злокачествените заболявания” се проведе тази сутрин /22.05/ на Гребната база в Пловдив. Благотворителната инициатива е дело на Сдружение „Спри рака“, а в нея се включиха над 300 пловдивчани. В надпреварата участваха хора, преборили заболяването, техни близки и приятели.

Инициатор на благотворителния крос е Росица Касабова – председател на Сдружение “Спри рака“, а главната идея е да привлече вниманието на обществото за подкрепа и съпричастност към болните със злокачествени кръвни заболявания, както и техните близки да агитират и възпитават за повече движение, правилно хранене, своевременна профилактика, активно отношение към проблемите. Също така и да се предизвика превенция чрез навременни прегледи.

По време на бягането се продаваха различни сувенири – тениски, картини, рисувани от деца с онкологични заболявания и др. Средствата ще бъдат дарени на Клиниката по хематология към УМБАЛ „Свети Георги”. В Центъра по трансплантации там, който работи там от няколко години, вече успешно са трансплантирани 10 пациенти.  Професор Стефан Горанов от Клиниката по хематология обясни, че за първи път ще получи дарение от подобна благотворителна инициатива. Той уточни, че Пловдив е първият град извън столицата, който създава сектор за стволова клетъчна трансплантации за лечение на рака на кръвта.

Всеки финиширал успешно, независимо на кое място, получи символичен медал. Организаторите се надяват кросът да стане традиционен и да се организира ежегодно.

За автора

Вашият коментар