На 5-ти декември отбелязваме Международен ден на доброволеца

На днешната дата ( 5-ти декември) отбелязваме Международния ден на доброволеца. Това се случва от 1985 г. насам, по инициатива на ООН. Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат благодарността си към доброволците на тази дата.

Днес обществото отдава своята почит към хората, които със своя безвъзмезден  труд помагат за подобряване на живота на нуждаещите се от помощ. Желанието, от  което са подтикнати и тяхната мотицация е да  допринасят светът да се превърне в едно по-хубаво място.  

Какво да кажем за доброволчеството в България. Естествено и тук сме "по-назад". „Доброволец” не е нова дума в български, но „да си доброволец” все още е понятие, което тепърва набира скорост в опит да догони еквивалентите си по света. Да помагаш все не е приоритет на българския гражданин.

Трудът на доброволеца често е свързван с идеята за човечността – готовността човек да помогне, без да очаква нещо в замяна. Но всъщност той получава много – той удовлетворява негови вътрешни потребности.

"Помисли какво можеш ти да направиш за другите, отколкото само за себе си. Зареди се с енергия с някоя доброволческа дейност."

За автора

Вашият коментар