Наградиха пловдивските художници в 4 категории

Пловдивските художници Вълчан Петров и Димитър Кирчев са носители на тазгодишните награди за живопис на Дружеството на пловдивските художници.

Тазгодишните награди за постижения на членовете на Дружеството на пловдивските художници, които се присъждат всяка година в категориите „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“ и „Млад автор“  бяха връчени вчера по време на откриването на традиционната коледна изложба на едно от най-старите творчески сдружения в България. 

Пловдивските художници Вълчан Петров и Димитър Кирчев са носители на тазгодишните награди за живопис на Дружеството на пловдивските художници. Двамата получиха еднакъв брой точки от журито, председателствано от Снежана Фурнаджиева. За графика бе отличен Мъгърдич Касапян, за скулптура – Трифон Неделчев, а за млад автор – Женя Бозукова, която живее в Унгария и не успя да присъства лично. Поощрителна награда получи младият художник Христо Бозуков.

Иван Тотев връчи почетен диплом на всички номинирани автори. Отличените за постижения в 4 –те категории получиха диплом и парична награда, осигурена от община Пловдив, каквато е дългогодишната традиция. Специалната награда на Вълчан Петров бе осигурена с лични средства на Кмета, който обеща на Председателката на ДПХ Снежана Фурнаджиева да бъде подпомогнато издаването на каталог със 145-те творби от изложбата. 

"За мен тази награда е истинско чудо, защото я получавам приживе, а не, както е по стара българска традиция, посмъртно", каза награденият Вълчан Петров. Неговият колега Димитър Кирчев напомни, че истинският творец трябва да слуша само вътрешния си глас, да бъде искрен и верен на себе си и да не се подчинява на конюнктурата. 

В поздравителен адрес до всички членове на ДПХ, кметът Тотев,  цитирайки заглавието на стихотворение на великия Валери Петров, пожела на пловдивските творци да бъдат  винаги „от рода на хвърчащите хора” – извисени над дребните житейски страсти, усмихнати, вдъхновени от това, с което се занимават, но и вдъхновяващи хората чрез изкуството, което създават.

В изложбата взеха участие 85 автори със 145 картини, разположени на двата етажа.  Пловдивски творци от няколко поколения, ценители, приятели и журналисти изпълниха залата, в очакване на награждаването на избраните автори. Журито, натоварено с нелеката задача да определи победителите е в състав: Васил Стоев, Румен Нечев, Цвятко Сиромашки, Снежана Фурнаджиева и Десислава Христозова.  

Вашият коментар