Празничен курбан за Благовещение раздават в „Тракия“

И на Благовещение в район „Тракия“ ще спазят традицията на всеки голям християнски празник да раздават курбан  за здраве и благополучие. Утре – 25.05.2016 г., в 11 часа веднага след службата в храма „Свето Преображение Господне“ ще бъдат раздадени 300 порции печена риба. Курбанът се дава по инициатива на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров с подкрепата на местния бизнес.

На Благовещение се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството – сина Божий Исус Христос.  Благовещение винаги се празнува на 25 март, а не него имен ден имат Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и др.

В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" – коприва, спанак, лапад. Традицията повелява също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца.

Вашият коментар