Спасители извадиха оръжие от Гребната база (СНИМКИ и ВИДЕО)

На 15ти декември се проведе демонстрация на екипите на Доброволно формирование Пловдив 112 съвместно с Mладежкия доброволен отряд към град Смолян пловдивския Kлуб по оф роуд

Те показаха уменията си областта на пожарогасенето, първа долекарска помощ, водолазна дейност, радио комуникации и спасителна дейност при екстремна обстановка. Спасителите от екипа по водолазна дейност търсеха в гребния канал предварително хвърлено във водата оръжие. Екипът по първа долекарска помощ показа как се прави реанимация на пострадал. А младежите от Смолян показа умения в пожарогасенето. Целта на демонстрацията беше да бъдат показани възможностите на различните екипи към доброволните формирования. Подобни демонстрации се провеждат всяка година, за да има информираност сред гражданите за дейностите, в които дорбоволците провеждат обучения и взимат участие, при нужда. 

Преди броени дни, на Световния ден на доброволеца – 5ти Декември, Доброволно формирование Пловдив 112 навърши 5 години. Покрай празникът им и мероприятието, което проведоха, наблюдавайки тяхната отдаденост и сериона подготовка, ние решихме да разберем що е това да си доброволец? 

Чл. 40 от Закона за защита при бедствия гласи, че

„Доброволец може да е всяко дееспособно физическо лице, навършило 18 години, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано” 

Но дали само това е нужно, за да бъдеш доброволец? Попитахме няколко от доброволците какво значи за тях думата доброволец и защо са решили да станат такива. Оказа се, че те не обичат много да говорят. Обичат да действат. Това, което чух от всеки един от тях е, че да си доброволец е призвание. Те отделят от личното си време, напълно безвъзмездно и безкористно, за да бъдат полезни на някого. Участват в редица спасителни акции, но по новините няма да чуете за тях. Те са доброто, което се случва около нас без дори да разберем. Нужни са на обществото такива хора, обединени от една кауза – до помагат!

„От три години съм в Доброволно формирование „Пловдив 112”. Разбрах за него покрай приятели от офроуда и от спелео клуба. Хобитата ми са еднакви с дейността на доброволното формирование и ми е интересно придобиването и усъвършенстването на знания и умения. Доброволното формирование дава идеалната възможност да помагам на хора в беда, а най-голямата награда за мен е тяхната благодарност  и признателност. Всички мои приятели зная, че могат да разчитат на мен. Мина вече доста време и преминах доста обучения и тренировки, за да мога да се занимавам с това на по-професионално ниво”, споделя Павел Щипков.

„Реших да стана доброволец, защото ми харесва да помагам на  хората при нужда. Да си доброволец е призвание. Ако не ти идва от вътре желанието, значи това не е твоят път. Имам практика и умения, които ще са от голяма полза на службите, чиито служители са крайно недостатъчно при едно наводнение, земетресение или друго бедствие. В това формирование съм от 2015- та година, като посещавах лекции и обучения няколко месеца преди официално да бъда приет в него. Тези обучения са напълно безплатни. Там научих изключително много за реакцията при бедствия и аварии и придобих знания за оказване на първа долекарска помощ, за реакция при пожар, реакция при наводнения и земетресения, работа с моторни агрегати и комуникационни средства”, казва друг доброволец  Радослав Радев

„Вече станаха 7 години, откакто се занимавам с доброволчесто и по-конкретно Първа долекарска помощ. Започнах в Младежкия авариен екип към „Български младежки червен кръст“ и там се запали моето желание да се развивам в сферата на Първата долекарска помощ, като доброволец. От три години съм доброволец и в ДФ Пловдив 112, където усъвършенствах знанията натрупани до момента, както и научих много още. През годините ми се е случвало и в ежедневието, и по време на акции да изпозлвам натрупаните знания. Доброволчеството е един начин, чрез който ние учим и се усъвршенстваме и чрез това ние помагаме, в повечето случаи без да ни коства много. До сега не съм усетил по някакъв начин, това че съм доброволец да ми пречи, напротив”, споделя Иван Христев.

„От много години исках да стана доброволец и покрай първоначалната ми идея да кандидатствам в БЧК, разбрах за Доброволно формирование „Пловдив 112” и нещата просто се случиха. Това не беше спонтанно решение, а нещо, което дълго време знаех, че искам да правя. Да си доброволец значи да си полезен на хората. Първата ми акция беше през 2014г във Варна, Аспарухово и никога няма да я забравя”,  споделя Костадин Костадинов.

Доброволно формирование „Пловдив 112” през 2012-та година с цел участие в предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и отстраняване на последствията от тях.  

Във видеата ще видите част от демонстрацията, която се проведе през Декември 2017г., организирана от Доброволно формирование Пловдив 112 съвместно със СОДИС Вълчедръм и други Доброволни формирования на територията на България. Както и Оказване на първа помощ и реанимация. 

Повече за ДФ Пловдив 112 и четири важни съвета от тях може да намерите ТУК

За автора

Вашият коментар