TimeHeroes: Доброволчеството е чудесен начин да правиш нови приятели (ВИДЕО)

Хубаво е да започваш седмицата с нещо добро. В този топъл февруарски понеделник ще ви запознаем с двама много добри хора, част от един добър екип. И ще ви досадим с думата „добро“. Дума, която май повече я казваме, от колкото прилагателно, което да поставяме пред нашите действия в ежедневието.

Яна и Павел са част от екипа на TimeHeroes.org – онлайн платформа, която иска да покаже, че българите сме добри и можем да си помагаме един на друг. По-конкретно: Място, в което всеки, който иска да бъде доброволец може да открие инициатива, в която да вземе участие – малка, за уикенда, или голяма и продължителна – за много дни. В общи линии, да бъдеш доброволец никога не е било по-лесно.

„Всичко тръгва от едно изследване на Евробарометър, което поставяше България на последно  място по доброволческа активност. Тогава се запитахме – дали това е, защото хората не искат да са доброволци, или защото е твърде сложно да си доброволец“, разказва един от основателите и водещи идеолози на TimeHeroes Яна Бюрер Тавание. Тя има дълъг стаж като журналист в „Капитал“ и ръководител на отдел в Български хелзински комитет, но решава, че развитието на доброволчеството е нейното бъдеще.

„Идеята на сайта е да събира на едно място всички доброволчески активности в страната. Така ще може да ти е лесно да си доброволец – там можеш да си избереш това, което е най-близо до теб. Да бъдеш доброволец всъщност е много лесно, и през Time Heroes можеш да си избереш например инициатива според това колко време можеш да отделиш – до 5 минути, до час, до 3 часа, ден или нещо дългосрочно“, уточнява тя.

„Преценихме, че има дупка не защото хората не искат да са доброволци, а защото няма кой да свърже конкретните активности с хората, които искат да бъдат доброволци“, казва Павел Кунчев, който има дълъг опит в рекламата, но вече отделя много време за доброволство. Освен тях двамата, в TimeHeroes са още Алек Андреев, Момчил Рогелов и Бистра Иванова (с която ви срещнахме преди време покрай Мулти-култи картата на кулинарна София).

„За 2 години съществуване имаме над 400 каузи, или както ние ги наричаме – мисии, 11 500 брой включвания в каузи – общо над 8000 регистрирани доброволци. Както и страхотни разкази от доброволци и организатори“, казва още Яна.

За да се включите – като инициатор, или като доброволец не е нужно да бъдете някаква организация, може да сте някаква неформална група, която иска да направи доброволна акция. Яна даде пример с хора, които са имали желание да чистят парк и са събрали хора през сайта, без да бъдат НПО или друг тип организация.

По-големият процент от инициативите до момента са били в София, но амбицията на Time Heroes е да станат национална платформа и именно за това Яна и Павел бяха в Пловдив.

„Често идваме в Пловдив, защото много ни харесва и понякога ни се струва, че живеем тук. Това е място, което страшно много ни вдъхновява“, казва Яна. И добавя: „В София сме толкова потънали в работа, че не ни остава време да стоим и да мислим над нови идеи. Като дойдем в Пловдив с дни седим и си мислим за нови неща и си ги записваме в нашите тефтери за идеи.“

А защо да бъдем доброволци:

„Доброволчеството е малко трудно да се обясни – малко е абстрактно. Но това е едно добро усилие в полза на останалите, на другите, не в твоя лична полза. Но като доброволец ти също получаваш много лични неща – не само да даваш от времето си, от уменията или от труда си“, според Павел.

„Много хора казват, че са доброволци не само, за да помагат, а защото като помагат ги кара да се чувстват щастливи от това. Други са доброволци, защото това е страхотен начин да се свързваш с хора, които имат сходни като твоите ценности и много лесно правиш приятели на тези места“, смята Яна.

Хубаво е да завършиш седмицата с нещо добро. Ако поне веднъж сте си казвали, че си „губите времето“ през уикендите, направете нещо полезно тази събота и неделя, и се разровете в TimeHeroes.org. Не се съмняваме, че ще откриете нещо, което да е добро за вас, добро и за другите.

За автора

Вашият коментар