Пловдив и Смолян обединиха сили в името на физиката (СНИМКИ)

Ученици и студенти от Пловдив и Смолян се състезаваха рамо до рамо на Празника на науката в Смолян

Този уикенд в Смолян се проведе първия по рода си Празник на науката. Клуб „Квант” към Техническия университет, който е единственият ученическо-университетски клуб в България и възроденият клуб „Галактика 8617” от Смолян запретнаха ръкави и организираха ден на физиката за малки и големи. 

В планетариума в събота се състояха космически сеанси, целящи запознаването на широката аудитория с астрономията и с нашето небе. На тях присъстваха жители на Смолян и двата клуба на знаещите по физика, които по-късно се състезаваха за първото място в състезанието на тема „Физиката в нас и около нас”.

Специални гости на събитието бяха директорът на пловдивския филиал на ТУ проф. Въльо Николов, деканът на факултета по електроника проф. Гриша Спасов, преподавателят по КСТ (компютърни системи и технологии) проф. Галидия Иванова и други.

Състезанието беше отборно, като всеки от трите отбора се състоеше от две формации – пловдивска и смолянска, които се сработиха отлично. За всяка задача има една минута за мислене и една минута за отговор. Точките, дадени от всеки член на журито, могат да са до 3, 6, 9 и 12, в зависимост от трудността на задачата. Задачите са кратки и логически от инженерните и приложни науки, с акцент върху физиката.

Състезателите бяха от елитни училища от двата града – МГ „Академик Кирил Попов”, ЕГ Пловдив, СОУ „Патриарх Евтимий” от Пловдив и ЕГ „Иван Вазов”, ПМГ „Васил Левски”, ОУ „Иван Вазов” от Смолян и СОУ „Христо Ботев” от село Чепинци. Двете математически гимназии, двете езикови гимназии и СОУ-тата образуваха сборни отбори със сходни интереси, които бързо намериха общ език. 

След първия кръг на състезанието се състоя модул по физични демонстрации, подготвени от асистент от физико-технологичен факултет Стефан Николов. Той  показа как с помощта на физиката да повдигаме тежки товари само с чувал и тръбичка и запозна публиката с механика на флуидите и закона на Бернули с помощта на хартиени чашки. 

Във втория кръг се състезаваха формациите от Смолян, които бързо показаха, че макар техния клуб по физика да е възобновен наскоро, те са не по-малко способни от други. Рядко срещано в историята на физиката, момче от седми клас в ОУ „Иван Вазов” показа на по-големите от него как се играе, Димитър Дамянов говореше на езика на физиката без да е учил всички термини и формули от горен курс и впечатли уважаемото жури по всички параграфи. 

Точките на трите отбора, кръстени на велики физици – Архимед (СОУ/ОУ), Нютон (ЕГ) и Айнщайн (МГ/ПМГ), бяха близки през цялото време, което постави всички на нокти. По време на паузата след втория кръг, състезателите и публиката бяха поздравени от фолклорна танцува група „Родопчанче” с ръководител Снежана Ескеджиева, бивш член на клуба „Галактика 8617”. 

В последния кръг на състезанието интригата се запази, защото точките, които всеки отбор не е получил за отговора си на задачата, отиват при другите отбори. След този така напрегнат кръг победител излезе отбор „Нютон” на езиковите гимназии с няколко точки повече от отбор „Архимед”, което постави „Айнщайн” на математическите на трето място. 

Наградите бяха връчени от секретаря на община Смолян Момчил Николов с любезното съдействие на издателство Просвета.

За отборите имаше вкусна торта, която разделиха приятелски и си пожелаха „До нови срещи”.

Младежите от "Квант" бяха подкрепени от Хеброс бус и фирма Нипекс!

За автора

Вашият коментар