България ще се върне с час назад в нощта срещу 29-ти октомври

Тази година преминаването към зимното часово време ще се случи на 28-ми срещу 29-ти. Връщането на стрелките става в 4.00 часа винаги последната неделя на октомври. Зимното време ще продължи допоследния уикенд на месец март 2018-та.

Местенето на стрелките у нас е факт от 1979 година, когато е въведено лятното часово време. В момента в България има закон, който регламентира това и по силата на този текст всяка пролет, в последната неделя на март, стрелките се местят с час напред, а в последната неделя на октомври – с час назад. 

Всъщност лятното часово време се въвежда всяка година във всички страни в Европейския съюз, но в световен мащаб го правят само 76 от 245 държави. Русия, Япония, Китай, Сингапур и Казахстан са сред страните, в които това не се прави. Идеята за това възниква преди век в Англия като целта е да се да се нагажда работното време на чиновниците и трудещите се, така, че да се пестят средства от осветление.

Според учени смяната на времето напред и назад нарушава ритъма на човешкия организъм, като най-тежки са първите пет денонощия.

Вашият коментар