Ранобудните студенти възобновиха Окупацията на СУ, но разделени на две

Късно вечерта на 24-и срещу 25-и януари Ранобудните студенти се върнаха в сградата на Софийския университет. Те обявиха повторна окупация, за да се продължи борбата срещу правителството и олигархията в България. Те направиха това в 01:00 часа, като малко след това са били заключени вътре. 

Тази сутрин на страницата на 'Ранобудните във Facebook, обаче се появи съобщение, в което се казва ясно, че студентите се разграничават от повторната окупация. Става въпрос, че групата от студенти окупатори не е единна и в момента са разделени на две групи. Едната ще отстоява позиции и ще търси промяна чрез дебати и срещи, а другата се връща към методите на пълна окупация и организиране на публични действия, за да бъдат чути исканията, които са:

"Оставка на правителството, разпускане на парламента и избори през май. Настояваме и за незабавна оставка на проф. Димитър Токушев и на ректора проф. Иван Илчев". 

Ето какво пише и в страницата на Ранобудните студенти:

Ние, Ранобудните студенти, заявяваме, че не сме инициатори на извършената на 24-ти януари 2014 г. повторна окупация на сградата на Ректората на Софийския университет. Неколкократно сме изразили своята позиция, че в настоящия момент тази форма на протест е изчерпана и продължаваме борбата си под други форми.

Инициираният от нас обществен дебат под формата на кръгли маси, които трябваше да започнат днес, 25-ти януари, беше нашата стъпка за надграждане на протеста в резултат от обществените очаквания. На този етап кръглите маси не могат да бъдат проведени в условията на окупация на ректората на Софийския университет.

Смятаме, че всеки свободомислещ студент и гражданин има правото сам да избере позицията си спрямо настоящата окупация и нейните искания.

Потвърждение на Окупацията на СУ бе направена и от Ивайло Динев, един от лудерите на Ранобудните студенти.

СНИМКА на акцията на студентите от 24.01 – Ян Голев

Вашият коментар