НФО в действие – Варна 2013 (снимки)

"Що е то неформално образование и има ли то корени у нас" е шаблонът, който бих задал, като човек преминал през методите за обучение на неформалното образование.

В бизнес средите се говори за „меки” умения – soft skills, които всеки кандидат за работа приема с насмешка, заради приложимия етикет на думата. Оказва се, че те са част от уменията, които работодателите търсят у своите кандидати. "Къде да ги развиеш?", е следващият въпрос. Повечето кандидати за работа биха казали, че се развиват чрез самостоятелното учене или така нареченото информално учене, следствие на собствен опит.

Колко време отнема обаче изграждането на умения като – работа в екип, комуникация, ценностно обогатяване, развитие на лидерски умения, самочувствие и отговорност, справяне с предизвикателства и проблеми, управление на времето, критично мислене, емоционална интелигентност, умения за взимане на решения, работа с крайни срокове, творческо мислене (умения обвързани с изграждането на нещо ново и иновативно), умения да презентираш ефективно себе си, адаптивност и гъвкавост на изказ.

IMG_0865

Тези и други въпроси бяха основна тема на 6-та национална среща в град Варна, която бе с тема неформално образование.

Младите хора се събраха отново, за да изведат основните дефиниции, какво е неформално образование и да се уеднаквят познанията на младите лидери относно терминологията използвана в неформалното образование. Срещата събра над 100 човека от различни младежки организации,  младежки политически и неправителствени организации, както и студентски съвети. Участниците бяха разделени на шест работни групи в приоритетни области.

Част от темите бяха:

  • Припознаване на НФО от младите. Защо е значимо?;
  • Как да разбираме формалното и неформалното учене?;
  • Сътрудничество на формалното с неформалното образование?;
  • Стандарти за качество на работата в НФО;
  • Подготовка и квалификация на кадри в НФО;
  • Форма / Начини на признаване на НФО в България;
  • Роля на НФО при реализация на пазара на труда;

В продължение на два дни (5-ти и 6-ти юни), участниците разработваха и обсъждаха дефиниции, идеи и конкретни стъпки за припознаване, узаконяване и приемане на НФО. Анализите и резултатите от работните групи ще бъдат събрани и предадени на Министерството на образованието, младежта и науката.

На 7-ми се проведе „Сесия младежко студио”, с представители на Европейски младежки форум и Национален младежки съвет на Италия. Темата бе "Неформалното образование в Европа".

IMG_1073

Марсио Барселос – ресор Образование в управителен съвет на ЕМФ (Европейски младежки форум), сподели че в Европа вече се говори не толкова за образование – специалност, а за качествено образование, не зависимо структурата или мястото на процеса – обучение. Интересен въпрос изникна по време на дискусиите от страна на ЕМФ:

Преосмисляне на образованието като структура. Какво би трябвало да бъде образованието, така че да е в крак с бързо развиващата се социална, икономическа среда?

IMG_1069

Втората сесия бе на тема НФО в България. В нея съмнения изразиха Светлозар Петров (JobTiger), Негово Превъзходителство сър Джонатан Алън, посланик на Великобритания в Република България, Огнян Гъдуларов, активен младежки работник от НЧ „Бъдеще сега” и  директор на "Дирекция Младеж" г-жа Яничка Труева.

Яничка Труева сподели, че силата на младите е в техния хъс и мотивация за развитие, но те трябва да опознаят и структурния подход на институциите, като говорейки за НФО, трябва да знаят, че действията и дефинициите за НФО, трябва да бъдат конкретни и приложими чрез законодателната уредба на България.

Светлозар Петров даде реалистичен анализ на бизнес средата в България и търсенето на качествени кадри.

„Когато ти трябва служител със специалност медицина, ти търсиш конкретните знания придобити от формалното учене, не гледаш толкова неформалните умения. Същото е с инженерите и специалистите в IT сферата. Разбира се за тях важи и това че живеем в социален свят и колкото и да обичат да си вършат работата по най – перфектния начин, те трябва да имат и тези така необходими меки умения, в минимум комуникация”, каза Петров.

„Не е толкова важно какви умения има човек, а дали може да си свърши работата”, добави той

Срещата откри Мая Донева от Младежки Информационен Доброволчески Център Варна, с приветствия от Варна Европейска Младежка Столица 2016.

IMG_0764

Срещата представи наградата за  млади хора – The Duke Of Edinburgh's International Award, ECVET Европейска кредитна система за професионално образование и обучение, презентация на МОМН по схема „Система за признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности ”, по програма “Нова възможност за моето бъдеще”, сертифициране на знанията ,уменията и компетенциите от НФО, чрез системата на www.mikc.bg.

Неформалното образование не следва да измества формалното, те трябва да работят заедно, с цел преподаване на нужните специфични (от формалното) и социални (главно от неформалното) знания, умения и компетенции. Използването на методики от неформалното образование във формалното, следва да подобри и „разчупи”, така отхвърляното от много млади хора, но следващи го формално.

Повишаване капацитета на младите хора е важен приоритет за страната ни, в този ред на мисли, инструментариума използван за обучение, трябва да бъде преосмислен. В него би следвало да се приложат различни, практични и иноватививни модели да преподаване, ангажиращи вниманието на младите хора.

 

DSC_0412

Младежкото студио завърши с обща снимка на всички участници и екипа на Националната среща, подкрепяща движението #occupygezi , във вече втората седмица на събитията, случващи се в Турция.

5836_10151656660656294_2076702243_n

Дефиниции за Неформално образование от Национален младежки форум:

"Неформалното образование (НФО) е организиран обучителен и образователен процес, който се провежда успоредно с масовите системи на образование и обучение и не води задължително до сертифициране. Участниците се включват на доброволни начала и играят активна роля в процеса на обучение. За разлика от информалното учене, при което обучението се случва по – малко съзнателно, човек обикновено е наясно с факта че той / тя учи и се усъвършенства, чрез неформалното образование"

СНИМКИ от Варна 2013 може да видите тук

 

За автора

Вашият коментар